matematykaszkolna.pl
Granica z parametrem Wow: Pokazac ze (lnn)kn jest zbiezny do zera dla k naturalnego po liczbach naturalnych n dązących do nieskończonosci
12 sty 15:11
Maslanek: Powiedzmy, że przed wszystkim stoi granica emotka
(ln n)k k*(ln n)k−1 k! 

=(H)=

=(H)=...=(H)=

n n n 
12 sty 15:13
Maslanek: Albo jeszcze inaczej:
 (ln n)k 
Ustalmy ciąg (an) taki, że an=

n 
Przypuśćmy, że jest on zbieżny do pewnego a∊R. Wtedy an→a oraz an+1→a Czyli lim an=lim an+1=a Rozwiąż równanie emotka
12 sty 15:15
Wow: czym jest to H?
12 sty 15:23
Maslanek: Reguła de l'Hospitala
12 sty 15:23
Wow: nie mogę z tego korzystać. W drugim sposobie korzystasz z załozenia ze ta granica w ogóle istnieje. To nie jest udowodnione
12 sty 15:30
Maslanek: To udowodnij, że ciąg jest malejący i ograniczony od dołu. To Ci nie sprawi problemu emotka
12 sty 15:32
Maslanek: Mógłbyś też udowodnić, że ciąg jest malejący a jego kresem dolnym jest g=0. Tylko pokazanie kresu dolnego byłoby trudniejsze prawdopodobnie emotka Albo raczej na pewno biorąc pod uwagę, że mamy logarytm.
12 sty 15:33
Maslanek: Albo skorzystać twierdzenia Stoltza. Najlepiej pokaż, że jest malejący i ograniczony od dołu
12 sty 15:42
Wow: taaa...mam problem z monotonicznoscią xD
12 sty 15:44
Wow: ooooooo robilem twierdzenie stoltza ale nie wiem co tam mam zrobic. Nie mogę wpasc na pomysł jak to zredukowac do postaci by 'było widać'. Byłbbym wdzięczny gdybys mi pokazał emotka
12 sty 15:45
Maslanek: Niech: a=ln n. Skąd n=ea
 ak 
Wtedy mamy nasze wyrażenie w postaci:

ea 
 ea 
Pokaż, że

przy a>0; z twierdzenia Stoltza. Problem w tym, że musisz je użyć k
 ak 
 bx; b>1 
razy. Więc lepiej skorzystać z własności takiej, że

xk; a>0 
12 sty 15:53
Wow: problem jest inny. Znam twierdzenie Stoltza dla ciągów. Wyrażenie akea jest już funkcją i nie mogę użyć twierdzenia Stoltza ponieważ a nie zawsze będzie liczbą naturalną.
12 sty 16:01
Wow:
ak 

ea 
12 sty 16:02
Maslanek: Nie ma problemu, jeśli jesteś sprytny.
 potęgowa 
Stosujesz powyższe podstawienie i piszesz, że funkcja postaci

→ 0 z
 wykładnicza 
 lnk(n) 
twierdzenia Stoltza (możesz udowodnić). Wracając do podstawienia również

→ 0.
 n 
Koniec dowodu. Pamiętaj, że ciąg jest to funkcja obcięta do N. Więc jeśli cała funkcja jest zbieżna, wtedy również i funkcja obcięta do zbioru jest zbieżna do tej samej liczby. Trochę inwencji... Nie ma sensu wszystkiego negować. Czasami wystarczy skorzystać z wiedzy i twierdzeń. emotka
12 sty 16:07
Wow: Zdaje sobie sprawy z tego. Po prostu nie mogę używać pojęcia funkcji na dziedzinie rzeczywistej istnieje dla mnie tylko dziedzina liczb naturalnych
12 sty 16:12
Maslanek: No to rozszerz i wróć do naturalności... Co za różnica, czy idziesz wybranymi wyrazami ciągu czy całością, jeśli jest on zbieżny? Dokładnie żadna.
12 sty 16:14