matematykaszkolna.pl
Geometria w przestrzeni, pomocy. Alicja: rysunekPodstawą ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 12 i 16 cm. Punkt przecięcia się przekątnych jest spodkiem wysokości ostrosłupa. Dłuższa krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole boczne oraz objętość tego ostrosłupa. Obliczyłam objętość, chociaż nie wiem czy dobrze − wyszło mi 2563/3
12 sty 15:07
Bizon: dobrze−emotka
12 sty 15:26
Alicja: Okej, ale nie wiem jak mam policzyć pole boczne, to znaczy wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki ; / Policzyłam z herona pole jednego trójkąta w podstawie, z tego wysokość podstawy, potem wysokość ściany bocznej z pitagorasa no i pole jednej ściany bocznej. Ale dziwne wyniki mi wychodzą i chciałabm, żeby ktos jeszcze to policzył ; /
12 sty 18:09
Alicja: Okej, ale nie wiem jak mam policzyć pole boczne, to znaczy wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki ; / Policzyłam z herona pole jednego trójkąta w podstawie, z tego wysokość podstawy, potem wysokość ściany bocznej z pitagorasa no i pole jednej ściany bocznej. Ale dziwne wyniki mi wychodzą i chciałabm, żeby ktos jeszcze to policzył ; /
12 sty 18:09
Alicja: nie wysokość podstawy tylko trójkąta w podstawie *
12 sty 18:14
Alicja: Proszeeee
12 sty 19:27
Bizon: ... a do czego tam mieszasz podstawę i trójkąty Wiesz, że romb ... masz przekątne ... to po co Ci ten Heron ... zakochałaś się w Nim ? −emotka
12 sty 19:38
Alicja: A co mi daje fakt, że to romb? jak mam policzyć wysokość ściany bocznej? Mam tylko podstawę − a = 10
12 sty 20:12
Alicja: up
12 sty 21:05