matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
erymeryeramara
erymeery:
Rozpisanie funkcji w szereg taylora mam do rozpisania funkcje f(x) = cos 1/2 x w otoczeniu x= pi /2 f
n
= cos(x + pi/2 n) to tutaj bedzie f
n
= cos(x/2 + pi/2 n) ?
f
n
(a)(x−a)
n
no i ze wzoru to tak ...∑
n!
cos(pi/4 + pi/2 n) (x−pi/2)
n
to u mnie ∑
n!
? dobrze to jest?
12 sty 14:38
Godzio:
1
1
π
f'(x) =
cos(
x +
)
2
2
2
1
1
π
f''(x) =
cos(
x +
* 2)
4
2
2
12 sty 14:41
Godzio:
Popraw
12 sty 14:41
erymeery:
/2
n
?
12 sty 14:45