Rozwiąż równianie
ziomii: Rozwiąż równanie
2x4−6x3+5x2−3x+2=0
12 sty 14:20
wredulus:
Zauwaz ze x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
12 sty 14:21
ziomii: to już wiem tylko przy dzieleniu mi nie wychodzi
12 sty 14:22
wredulus:
No to zle dzielisz w takim razie ... pokaz jak dzielisz
12 sty 14:27
ziomii: Dobra mam już dzielenie wiem w czym był błąd, jak wychodzi i wynik to co mam z nim zrobić dalej
?
12 sty 14:28
5-latek: No to teraz obnizyles stopien wielomianu do 3 stopnia wiec dalej szukaj pierwiastkow .
Dojdziesz do stopnia drugiego a rownanie kwardratowe to juz potrafisz rozwiazac
12 sty 14:34
ICSP: 5x2 = 4x2 + x2
2x4 − 6x3 + 4x2 + x2 − 3x + 2 = 0
2x2(x2 − 3x + 2) + 1(x2 − 3x + 2) = 0
x2 − 3x + 2 = 0
x = 1 v x = 2
12 sty 14:36