pochodne
Fionka 1101: f(x) 4 ln x −2x
2 Df = (0,+
∞)
| | 4 | |
f'(x) |
| − 4x Df' = (0,+∞) |
| | x | |
W takim razie
| | 4 | |
dla każdego x nalezącego do Df' x>0 więc o znaku pochodnej decyduje co? całość |
| − 4x ? |
| | x | |
czy może samo −4x a może 4−4x?
Proszę o pomoc... bo nie ogarniam...
12 sty 13:46
wredulus:
Calosc...wiec wspolny mianowki ... odejmujesz ... i zauwazasz ze jedynie licznik ma wplyw na
znak
12 sty 13:59
Fionka 1101: nie rozumiem.. co odejmuje?
12 sty 14:01
wredulus:
4/x −4x .... odejmij te dwa wyrazenia
12 sty 14:02
wredulus:
Albo jak wolisz .... zapisz je za pomoca jednego jednego wyrazenia
12 sty 14:03
Fionka 1101: no ok i 4−4x2 decyduje o znaku pochodnej?
12 sty 14:04
wredulus:
Dokladnie ... bo mianownik (x) jest wiekszy od 0
12 sty 14:06
Fionka 1101: no ok dziękuję

a dziedziny są dobrze wyznaczone?
12 sty 14:08
wredulus: Tak
12 sty 14:10
Fionka 1101: i z tego mi wychodzi −1 i 1 i parabola gałęziami do góry przechodząca przez te punkty to w
tabelce mam dac przedziały od( −∞, −1) pkt −1 (−1,1) pkt 1 i (1,+∞) czy 0 też tam musi być?
12 sty 14:14
wredulus:
Miesjca zerowe dobrze ... 'galezie' ... zle ... w koncu masz MINUS 4x2
12 sty 14:17
Fionka 1101: aaaahaaa xD no tak.. czyli wychodzi że w przedziale od (−∞, −1) i (1,+∞) funkcja maleje a w
przedziale od (−1,1) rośnie i w pkt −1 jest minimum lokalne a w pkt 1 maksimum lokalne?
12 sty 14:22
wredulus:
Si
12 sty 14:25
12 sty 14:25
Fionka 1101: super..

dziękuję Ci bardzo

** już troche rozumiem...
12 sty 14:26
Fionka 1101: tzn co źle?
12 sty 14:26
Fionka 1101: czyli musi być jeszcze 0 i zaczynam od przedziłu od (0,1) ?
12 sty 14:27
wredulus:
No a jaka jest dziedzian funkcji

To jak moze tak wygladac monotonicznosc

I jak niby x=−1
moze byc minimum lokalnym skoro nie nalezy nawet do dziedziny
12 sty 14:28
Fionka 1101: czyli −1 nie nalezy do Df więc jak mam narysować wykres?
12 sty 14:29
wredulus:
Nie ... wykres pochodnej to TYLKO prawe ramie tej paraboli ktora narysowalas ... bo to jest w
dziedzinie
12 sty 14:29
Fionka 1101: czyli jak to ma wyglądać ? mam oś x i na tym mam narysowac pół paraboli przechodzące przez pkt
1 a przez 0 nie?
12 sty 14:33
wredulus:
No i na prawo od 1 takze

...czyli wszystko po dodatniej stronie osi OX
12 sty 14:39
Fionka 1101:
12 sty 14:43
Fionka 1101: tak? czyli przedziały to są (od (0,1) i (1,+∞)
12 sty 14:45