jak to rozłożyć??
zizi: sprowadz do prostrzej postaci
20 paź 14:27
Mateusz: W a) licznik rozłóż za pomocą wzoru skróconego mnożenia a w mianowniku rozwiąż równanie
kwadratowe
W b) skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia pomocna będzie ta strona
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
20 paź 14:30
Eta:
Witam

kłaniają się wzory uproszczonego mnożenia

zastosuj je:
a
2 −b
2 = (a−b)(a+b) i ( a +b)
2 = a
2 +2ab +b
2
i a
3 −b
3 = ( a −b)(a
2 +ab +b
2)
pamiętaj o dziedzinie:
Podaj wyniki , sprawdzimy.
20 paź 14:33
zizi: czyli
a) U{x2−25}=(x−5)(x+5)
20 paź 14:43
zizi: pomylka
20 paź 14:43
zizi: juz wiem jak dziekuje wam bardzo
20 paź 14:43
Eta:
To cieszymy się
20 paź 14:45
zizi:
20 paź 14:45
Mateusz: O tak tez się cieszę troche samodzielności i nie było tak zle
20 paź 14:47