logarytm 4 pierwiastki z 2 64
Piotruś: Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić byłbym wdzięczny
log4√2 64
12 sty 13:34
Kaja: log
4√264=x
z def. logarytmu:
(4
√2)
x=64
(2
2*2
12)
x=2
6
(2
52)
x=2
6
2
52x=2
6
12 sty 13:37
5-latek: | | 1 | |
bardzo przydatny wzor loganbc= |
| *clogab |
| | n | |
zauwaz ze 4=2
2 a
√2=2
1/2 64=2
6
wiec mamy log
22*21/2 2
6= teraz skorzystaj z tego wzoru
ale przedtem policz ile to jest 2
2*2
1/2
12 sty 13:41
anna: Trzeba to rozwiązać równaniem wykładniczym w taki sposób:
(4√2)x=64
dalej sprowadzamy obie strony do tych samych podstaw
(22 x 21/2x=26
(22+1/2)x=26
22 12 x=26
2 12 x=6
52 x=6
x= 125
12 sty 13:43
Kaja: tylko czy można go stosować...jesli nie był wprowadzony w szkole to może lepiej go nie stosować
na lekcji.
12 sty 13:44
Piotruś: było ,było dzięki wielkie. Wszystko zrozumiane
12 sty 13:44
pigor: ..., lub
| | log264 | | log243 | |
log4√264= |
| = |
| = |
| | log24√2 | | log222*20,5 | |
| | log226 | | 6 log22 | | 6 | | 12 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 2,4 . ..  |
| | log222,5 | | 2,5 log22 | | 2,5 | | 5 | |
12 sty 13:46
5-latek: Witam
Kaju
A czy wysokosc w trojkacie mozna obliczyc tylko z twierdzenia PItgorasa czy mozna tez obliczyc
z funkcji trygonometrycznych ?
12 sty 13:48
Kaja: Witam 5−latku

to chyba zależy od tego co mamy dane

a masz jakiś konkretny przykład?
12 sty 13:51
5-latek: Alez nie
Kaju 
Bardziej chodzilo mi o to ze nalezy rozne sposoby wykorzytywac
12 sty 13:53
Kaja: no to jak mamy odpowiednie dane, to można policzyć z trygonometrii
12 sty 13:56
J: Moi mili

Wszyscy macie rację,każdy sposób jestb dobry,jeśli prowadzi do prawidłowego
rozwiązania.
W tym zadaniu przychylam się do sposobu Kaji,po prostu, z definicji i to rozwiąznie będzie
najbardziej zrozumiane przez autora postu, a o to chyba chodzi
12 sty 13:59
5-latek: Kaju
mam takie zadanko Rozloz na czynniki pierwsze nastepujace pary liczb
Tutaj jest duzo ale chodzi mi o te przyklady 21 i 212 a takze 20 i 2* 202
podpunkt b) n nalezy do naturalnych jak liczbe czynnikow rownych 2 otrzymamy po rozlozeniu
na czynniki pierwsze liczby n2 i liczby 2n2
wobec tego czy np to 21 i 212
bedzie 3 | 3*3
7| 7*7?
ale co z tym drugim przykladem ?
12 sty 14:06
Kaja: z tym 21 i 21
2, to faktycznie 21=3*7 , a 21
2=3*3*7*7
a z tym b) to chyba będzie zależało jaka ta liczba n będzie. jesli będzie nieparzysta, to n
2
nie będzie miało w rozkładzie 2, a 2n
2 będzie miało jedną 2. a jak n będzie parzyste, to n
2
bedzie miało w rozkładzie na czynniki pierwsze co najmniej dwie dwójki, zaś 2n
2 o jedną
więcej niż n
2. poza tym w tym przypadku liczba tych dwójek dla n
2 będzie parzysta, a dla
2n
2 będzie nieparzysta. ale napisz mi 5−latku swoje przemyślenia na ten temat. chętnie
przeczytam
12 sty 14:18
5-latek: dziekuje

Zaraz to bede analizowal . Potrzebne mi to bylo do badania niewymiernosci liczb
Kaju a jeszce to 20 i 2*20
2 to bedzie 2 | 2* 2*2
2| 2*2*2
5|2*5*5 ?
12 sty 14:25
Kaja: 20=2*2*5
2*202=2*2*2*2*2*5*5
12 sty 14:35
Kaja: a skąd tyle tych dwójek u Ciebie w zapisie po prawej stronie?
12 sty 14:36
5-latek: No tak .
Wiem gdzie robilem caly czas blad . Jeszce raz dziekuje .
12 sty 15:30
Kaja: proszę
12 sty 15:31