Jak to zrobić?
mystek: Wiedząc że log320 =a i log315 =b, oblicz log2360
12 sty 13:00
pigor: ..., np. tak :
log
315= log
33*5= log
33+log
35= 1+log
35=b ⇒
log35= b−1 ,
log
320= log
34*5= log
34+log
35= log
34+b−1= a ⇒
log34= a−b+1
zatem
log2360=log
320*16=log
320+log
34
2=a+2log
34=a+2(a−b+1)=
3a−2b+2 .
12 sty 13:22
mystek: i każdy logarytm ma jedno rozwiązanie?
12 sty 13:30
mystek: mam na myśli takie zadania oczywiście
12 sty 13:30
Ciekawy: A dlaczego log2360=log3320 ?
12 sty 13:40
pigor: ,, droga do niego (do wartości tego logarytmu) może być na kilka sposobów,
ale wynik w każdym z nich musi wyjść ten sam , choć może nie taki sam jedynie


co do wyglądu, zapisu , itp np. może być 2−2b+a itd), ale
wartość taka sama,
bo log3360 to nic innego jak liczba, konkretna liczba i tyle .
12 sty 13:41
Kaja: pigor, ja sama jestem ciekawa, skąd wziąłeś, że log2360=log3320. zamieniłeś podstawe
logarytmu?
12 sty 13:47
Kaja: nie chodzi o to a i b, tylko o samą tą równość.
12 sty 13:48
pigor: .., o kurcze przepraszam, ja tam "widziałem" głupi nie 2 tylko 3

; przepraszam
róbcie sobie to od początku, a mój post najlepiej wywalcie .
12 sty 14:00
Kaja: pigor nie przejmuj się. każdemu może się zdarzyć pomyłka
12 sty 14:01
pigor: ..., a tak naprawdę, to parę dni temu coś takiego z 2 w podstawie robiłem
12 sty 14:02
mystek: da ktoś rade to zrobić?
12 sty 14:02
+-: | | log25 | |
log315=1+log35→log35= |
| = b−1 →log25=log35*log23
|
| | log23 | |
| | 2 | |
log320=2log32+log35→2 log32+b−1=2log32=→ a−b+1→ log23= |
|
|
| | a−b+1 | |
360=2
3*3
2*5
Dalej pobaw się sam
12 sty 14:42
mystek: chciałbym nazwać naukę logarytmów zabawą...
12 sty 14:49