Czy ktoś mógłby powiedzieć gdzie robię błąd?
x→∞
| √x−1+√x+5 | ||
lim2x(√x−1−√x+5)=lim 2x(√x−1−√x+5)* | ||
| √x−1+√x+5 |
| x−1−x−5 | −6 | |||
=lim2x*( | =lim2x*( | =(dwójki się skracają, √∞=∞, więc x(∞) też | ||
| √x+√x | 2√x |
| 1 | ||
√x−1=√x(1− | ) | |
| x |
| 1 | |
= 0 | |
| x |
| ∞ | ||
od kiedy to | tak się skraca? | |
| ∞ |
| −6x | ||
...=lim | =lim−6√x=−∞ | |
| √x |
| ∞ | ||
wiem, że | nie można skrócić, skracałam jeszcze w postaci x−a. Ale czemu | |
| ∞ |
| −6x | ||
=−6√x ? Możliwe, że jest to banalne, ale chyba za dużo przykładów już robię i | ||
| √x |
| −6√x√x | |
| √x |
Wielkie dzięki za pomoc