matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
graniczka:
jak obliczyc granica takiej funkcji:(:
x−arctg(x)
lim x→0
x
3
12 sty 12:22
pigor:
..., pasuje ci wynik −1
12 sty 12:36
graniczka:
wyszlo mi 1/3
12 sty 12:39
graniczka:
robie to tak :
x−arctgx
−1
x
2
+1
2x
1
= H=
=H=
=
?
x
3
3x
2
6x
3
12 sty 12:55
pigor:
..., przepraszam u mnie pochodna y=arctgx była − wstyd się przyznać, a więc tu
x−arctx
1
1−
1+x
2
lim
x→0
= [
0
0
]= H = lim
x→0
=
x
3
3x
2
1+x
2
−1
1+x
2
x
2
= lim
x→0
= lim
x→0
=
3x
2
3x
2
(1+x
2
)
1
1
1
= lim
x→0
=
=
tak , zgadza się. ..
3(1+x
2
)
3(1+0)
3
12 sty 13:35