całka nieoznaczona z dziwnym wynikiem
serrr: Witam, czy ktoś mi pomoże rozwiązać tą całkę? (numer 15)
http://postimg.org/image/cusc0itnj/
Zamiast 1/10 przed ułamkiem ma być −1/4. Nie wiem jakim cudem.
12 sty 12:13
AS:
| | sin(x)*cos(x) | | sin(x)*cos(x) | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | √3*sin2(x) − 7*cos2(x) | | √10*sin2(x) − 7 | |
Podstawienie: 10*sin
2(x) − 7 = t
| | dt | |
20*sin(x)*cos(x)dx = dt => sin(x)*cos(x)dx = |
| |
| | 20 | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | t1/2 | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫t−1/2dt = |
| * |
| = |
| *√t |
| | 20 | | √t | | 20 | | 20 | | 1/2 | | 10 | |
Ostatecznie
| | 1 | |
J = |
| *√10*sin2(x) − 7 + C |
| | 10 | |
12 sty 12:49
serrr: Dokładnie tak mi wyszło. Więc jesteś już 3 osobą której wyszło źle, więc przypuszczam, że w
wyniku prawidłowym jest błąd.
12 sty 16:00