Pomocy
Natalia:
2. Rozwiąż nierówność:
5x2−7x+12
ja to zadanie mam zrobionę, ale dostałam tylko 1 pkt z 4pkt i nie wiem dlaczego. Mógłby mi ktoś
pomóc w rozwiązaniu tego przykładu?
12 sty 12:04
Saizou : to nie jest nierówność
12 sty 12:05
Natalia:
3. Dane są punkty A=(−6,2), B=(−2,1), C=(−3,3), D=(−3,4), E=(5,6), F=(−1,8). Zbadaj czy
trójkąty ABC i DEF są podobne.
Za to dostałam 0pkt i też nie wiem dlaczego
12 sty 12:06
Natalia: oj sorki powinno jeszcze się do tego przykładu dopisać >1 he
12 sty 12:07
Bizon:
... a skąd mamy to wiedzieć

? ... może nauczyciel Cię nie lubi −
12 sty 12:08
Natalia:
4. Napisz równanie prostej równoległej do prostej 2x−y+4=0 przechodzącej przez punkt M
= (−7,2)
Za to też dostałam 1pkt z 4pkt
12 sty 12:10
Bizon:
skoro 5 podniesione do potęgi

ma dać liczbę większą od 1
... to

musi być większe od 0
12 sty 12:10
Natalia: he a też może tak być

Mogę wysłać wynik w zadaniach
12 sty 12:10
Natalia:
Tylko po prostu chciałabym dostać rozwiązane działanie żeby sprawdzić gdzie zrobiłam błąd skoro
dostałam tylko 1 pkt
12 sty 12:11
Natalia:
w 2 zadaniu wyszedł mi wynik taki : x∊R / [3,4]
w 3 zadaniu: Dane trójkąty są podobne, ale nie wiem czy działania są dobre, ale skoro dostałam
1pkt tzn że gdzieś musi być błąd tylko ja go nie widzę
w 4 zadaniu: y = 2x+16
12 sty 12:14
Bizon:
x
2−7x+12>0
√Δ=1
x
1=3
x
2=4
... no i wynik masz zły ...
W podanym przez Ciebie przedziale

<0
12 sty 12:18
Natalia:
2.
5x2−7x+12 > 50
x2 − 7x + 12 >0
x2 − 3x − 4x + 12 > 0
x(x−3) − 4 (x−3) >0
(x−3)(x−4)>0
x<3 lub x>4
x∊ (−∞;3) U (4;+∞)
x∊R/[3,4]
To było moje rozwiązanie w zadaniu 2. Gdzie jest bład?
12 sty 12:20
Bizon:
w 4)
y−2=2(x+7) ⇒ y=2x+16 czyli ok
12 sty 12:21
Natalia: co to za zadnie mi wysłałeś?
12 sty 12:21
Natalia: to czemu w 4 dostałam 1pkt?
12 sty 12:21
5-latek: No jesli zrobilas tak 5
x2−7x+12>1
5
x2−7x+12>5
0
x
2−7x+12>0 i wyliczylas z tego x? no to czego ten nauczyciel dal CI tylko 1 punkt ?
Ojj chytrus z Ciebie . Masz zrobione ale .... rozwiazcie mi je

Co do zadania z trojkatow to jesli tak zostawilas to tez ode mnie masz 0 punktow .
Pokaz co w ogole zrobilas w tym zadaniu
12 sty 12:22
Natalia: to było zadanie drugie co mi wysłałeś?
12 sty 12:23
Natalia:
czyli to moje rozwiązanie co Ci wysłałam jest dobrze?
12 sty 12:24
Natalia: wiesz chodzi o to, że ja mam te zadania rozwiązane, ale mam źle, bo dostałam mało pkt i muszę
teraz tą moją pracę poprawić, a nie potrafię teraz sama znaleźć tego błedu dlatego zwróciłam
się do Was
12 sty 12:26
Bizon:
jeśli zapisałaś x∊R/[3, 4] ... to dlaczego / i tak [...] ... skąd takie oznaczenia?
12 sty 12:27
Natalia:
to jest moje zadanie 3 o tych trójkątach:
A = (−6;2) B = (−2;1) C = (−3;3)
D = (−3;4) E = (5,6) F = (−1;8)
ΔABC ~ ΔDEF jeżeli odpowiednie boki są proporcjonalne mamy
|AB| = √ (− 2 −(−6))2 + ( 1 − 2)2 = √42 + (−1)2 = √17
|BC| = √( − 3 − (−2))2 + (3 − 1)2 = √ (−1)2 + 22 = √5
|AC| = √( − 3 −(−6))2 + (3 − 2)2 = √ 32+ 12 = √10
oraz
|DE| = √( 5 − (−3))2 + (6 − 4)2 = √82 + 22 = √68 = 2√17
|EF| = √(− 1 − 5)2 + (8 − 6)2 = √(−6)2 + 22 = √36+ 4 = √40 = √4*10 = 2√10
|DF| = √ (−1 − (−3))2 + (8 − 4)2 = √ 22 + 42 = √20 = √4*5 = 2√5
mamy
|DE|/ |AB| = 2
|EF|/|AC| = 2
|DF|/|BC| = 2
12 sty 12:31
Natalia: to napiszesz mi jak ma wylądać to zadanie prawidłowo?
12 sty 12:32
Natalia:
A to jest moje rozwiązanie do 4:
2x−y+4=0
y=2x+4
y=2x+b
M=(−7;2)
2=2*(−7)+b
2=−14+b
2+14=b
b=16
y=2x+16
12 sty 12:37
Bizon:
... wiesz Natalko ... on Cię jednak serio nie lubi −:(
Chyba zdołował Cię za same zapisy
12 sty 12:37
Natalia:
Poprawisz mi to wszystkie zadanie tak jak powinny wyglądać od początku do końca? To jest dla
mnie ważne
12 sty 12:37
Natalia: tzn? Co mam teraz wtedy zrobić?
12 sty 12:39
Bizon:
... chyba zaprosić Go na kawę −
12 sty 12:40
Natalia: hehe czyli co wszystkie zadania, które Ci wysłałam są dobrze? Czy jakieś muszę poprawić?
12 sty 12:42
Bizon:
... zrozum, że trudno nam to tu jednoznacznie określić ... musiałabyś gdzieś zamieścić
czytelny skan. Nie wiem czy w arkuszu "narysowałaś" dokładnie tak jak tutaj.
Piszesz x∊R/[3,4] ... jeśli dokładnie tak napisałaś to nie dziw się ...
różnicę zaznaczamy \ a nie /
przedział też oznaczamy innymi znakami niżeli []
mało tego musisz uwzględnić ( czy <
12 sty 12:53