granica funkcji
graniczka: Bardzo proszę o sprawdzenie ile powinno tu wyjsc i napisanie nawet samego wyniku, wtedy
sprawdze czy dobrze zrobilam

oblicz granice :
12 sty 11:56
graniczka: wyszlo mi −1, moglby ktos to przeliczyc?
12 sty 12:12
pigor: ..., dałbym wynik
e. ...
12 sty 12:40
graniczka: naprawde? ojej a jak dojsc z takiej funkcji do e? myslalam ze tylko wtedy gdy jest funkcja
wykladnicza
12 sty 12:47
pigor: .., przepraszam miało być lne=
1 . ..
12 sty 12:47
graniczka: aaa tak tak juz wyszlo, to sie zgadza
12 sty 12:51
pigor: .., ufff , ciężko będzie w tym edytorze, ale spróbuję np.tak :
lim
x→∞ xln(1+sin
1x)= lim
x→∞ ln(1+sin
1x)
x=
= lim
x→∞ ln(1+sin
1x)
f(x) , gdzie
| | 1 | |
f(x)= |
| * xsin1x , wtedy limx→∞ ln(1+sin1x)f(x)= |
| | sin1x | |
= lim
x→∞ lne
g(x) , gdzie
| | sin1x | |
g(x)= limx→∞xsin1x= limx→∞ |
| = 1, zatem |
| | 1x | |
lim
x→∞ lne
g(x) = lne
1 = lne=
1 − szukana
granica ... ufff .
12 sty 13:01