fizyka
mmmx: jest tutaj ktoś kto potrafi fizyke ? nawet z matematyki można ogarnąć tę siłę wypadkową .
mam takie zadanie:
Na ciało o masie 3 kg działaja tylko dwie siły poziome Jedna z nich ma wartość 9N i jest
skierowa na wschód, a druga ma wartość 8N i działa pod kątem stopni na północ od kierunku
zachodniego. Wyznacz wartość przyspieszenia tego ciała.
mi wychodzi inaczej niż w odpowiedzi bo ja to myslę tak 9−cos62 *8= m * a i z tego m . Ale coś
w innych rozwiązaniach spotykam że siła wypadkowa jest policzona inaczej
12 sty 11:42
daras:

trzeba dodać wektorowo(geometrycznie) 2 siły: F
1 i F
2
wypadkowa F = ma
12 sty 12:45
mmmx: ok

czyli po przekątnej

dziękuje bardzo
12 sty 16:39
daras: raczej z trójkąta: F = F21+F22 − 2F1F2cosα
12 sty 17:31