Oblicz V i Pc ostrosłupu
Kasia: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego jest nachylona do podstawy , której krawędź ma długość 6,
pod kątem 30 *. Oblicz pole całkowite i objętość tego graniastosłupa jeśli podstawą jest
trójkąt.
Bardzo proszę o pomoc ! : )
12 sty 11:28
Bizon:
... to może zdecyduj się ... ostrosłup ... graniastosłup ...
12 sty 11:29
Kasia: ostrosłup przepraszam
12 sty 11:33
5-latek: To ja przepraszam . Do czego ta pomoc w takich zadaniach .
Grunt to zjrzec do ksiazki lub notatek . Ale to jest wysilek ponad miare licealisty/ki.
12 sty 11:36
Kasia: Tak się składa, że na lekcji mało co robimi, żadnych notatek i zadań tego typu nie mam. Dlatego
proszę o pomoc.
12 sty 11:37
Bizon:
| | a√3 | | a√3 | |
x= |
| h= |
| tg30 o i masz wszystko czego potrzebujesz −  |
| | 6 | | 6 | |
12 sty 11:38
5-latek: A znasz bajke o ty mi tu nie
12 sty 11:39
Kasia: przykro mi, ale dalej nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Nie każdy ma taki matematyczny
umysł, niektórym matematyka po prostu nie wychodzi. Nie jest to kwestia bajek, tylko szara
rzeczywistość marnego systemu szkolnictwa w niektórych szkołach.
12 sty 11:44
Bizon:
... dobrze, że jest na co zwalać ...
12 sty 11:45
Kasia: Serio chciałabym zobaczyć was po 2 latach spędzonych z moim nauczycielem matematyki, łatwo jest
krytykować i nic więcej.
12 sty 11:48
12 sty 11:55
Kasia: Mozliwe, ale mam duże braki jeśli chodzi o matematykę.
Mniejsza o to , spróbowałam rozwiązac i wyszło mi tak :
Pp= 9√3
H= 3√6
i V = 9√18
Mogę chociaż poprosić o sprawdzęnie
12 sty 12:15
dero2005:

a = 6
13h
p =
√3
h
s = 2
H = 1
P
c = P
p + P
b = 9(
√3 + 2)
12 sty 13:35
Kasia: dziękuję !
12 sty 13:59