Zadania z konkursu matematycznego PANGEA.
Michał123: Zad 1. Zbiór wartości funkcji f(x)=
√1−sin2x2 to:
a) <−1,1), b) <0,1>, c) (0,1), d) (−1,1), e) <−1,1)
Zad 2. Najmniejszą wartością funkcji f(x)=tg
2α+ctg
2α jest:
a) 0, b) 1, c) 2, d) 4, e) 5
Zad 3. Reszta z dzielenia wielomianu W
x=(x−1)
2014 przez dwumian x
2−x wynosi:
a) x, b) x−1, c) 0, d) 1−x, e) 2x−1
| | 2 | | 9 | |
Zad 4. Rozwiązaniem danej nierówności ( |
| )2x>3√ |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 2 | |
a) (−0,75,∞), b) (−0,5,∞), c) (−∞, |
| ), d) (−∞,−0,5), e) (−∞,1,5) |
| | 3 | |
Zad 5. Która z poniższych liczb spełnia nierówność log
x(3x−1)<1 ?
| | 4 | |
a) 0,25, b) 0,5 c) 0,75, d) 2, e) |
| |
| | 3 | |
Zad 6. Stosunek średniej arytmetycznej do średniej geometrycznej dwóch liczb dodatnich wynosi
13:12. Proporcja pomiędzy tymi liczbami to:
a) 13:12, b) 8:9, c) 5:8, d) 4:9, e) 12:13