Własności miarowe figur płaskich
Mateusz: Cześć ! Mam mnóstwo problemów z pracą klasowąz Własności miarowe figur płaskich
Pomógłby ktoś ? Bardzo proszę. ( Mam jeszcze 10 innych zadań których całkowicie nie jestem w
stanie pojąć. Piszę poprawę w wtorek. POMOCY !)
Oblicz pole kwadratu jeśłi promień okręgu opisanego na kwadracie wynosi 6√2
12 sty 09:33
5-latek:

Zawsze sobie rob rysunki to bardzo ulatwia rozwiazywanie takich zadan
Ale o tym napewno mowil nauczyciel
Z tego rysunku widac ze promien okregu opisanego na kwadracie jest rowny polwie przekatnej
tego tego kwadratu
czyli przekatna d=2*6
√2=12
√2
Wiemy ze d=a
√2 to 12
√2=a
√2 to a=U{p2}}{12
√2= policz a
P
kw=a
2 mysle z e z liczeniem nie ma juz problemu
12 sty 10:15
Mateusz: Szczerze mówiąc, nadal nie rozumiem. Niestety, ale podczas gdy moi koledzy się uczyli tego. Ja
miałem zapalenie płuc i leżałem w szpitalu. Mógłbyś wytłumaczyć jakąś zasadę ? Czy na czym to
polega ?

.
Albo o co chodzi w tym :
Oblicz pole wycinka kołowego jeśli α = 45 (stopni) i promień wynosi 12 cm.
Bardzo Ci dziękuję za wytłumaczenie zadania z kołem i kwadratem.
12 sty 10:22
12 sty 10:25
Mateusz: Tak właściwie, mam 11 zadań masz może czas ?

Ew. skype ? ;<
12 sty 10:26
Mateusz: A pomógłbyś z tym ?
To to już jest zadanie na poziomie liceum chyba.
Oblicz pole wycinka kołowego wyznaczonego przez okrąg wpisany i opisany na trójkącie
równobocznym o boku długości 6cm
12 sty 10:41