matematykaszkolna.pl
Własności miarowe figur płaskich Mateusz: Cześć ! Mam mnóstwo problemów z pracą klasowąz Własności miarowe figur płaskich Pomógłby ktoś ? Bardzo proszę. ( Mam jeszcze 10 innych zadań których całkowicie nie jestem w stanie pojąć. Piszę poprawę w wtorek. POMOCY !) Oblicz pole kwadratu jeśłi promień okręgu opisanego na kwadracie wynosi 6√2
12 sty 09:33
5-latek: rysunekZawsze sobie rob rysunki to bardzo ulatwia rozwiazywanie takich zadan Ale o tym napewno mowil nauczyciel Z tego rysunku widac ze promien okregu opisanego na kwadracie jest rowny polwie przekatnej tego tego kwadratu czyli przekatna d=2*62=122 Wiemy ze d=a2 to 122=a2 to a=U{p2}}{122= policz a Pkw=a2 mysle z e z liczeniem nie ma juz problemu
12 sty 10:15
Mateusz: Szczerze mówiąc, nadal nie rozumiem. Niestety, ale podczas gdy moi koledzy się uczyli tego. Ja miałem zapalenie płuc i leżałem w szpitalu. Mógłbyś wytłumaczyć jakąś zasadę ? Czy na czym to polega ? . Albo o co chodzi w tym : Oblicz pole wycinka kołowego jeśli α = 45 (stopni) i promień wynosi 12 cm. Bardzo Ci dziękuję za wytłumaczenie zadania z kołem i kwadratem.
12 sty 10:22
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/474.html zobacz tutaj masz gotowy wzor na to tylko podstaw swoje dane emotka
12 sty 10:25
Mateusz: Tak właściwie, mam 11 zadań masz może czas ? Ew. skype ? ;<
12 sty 10:26
Mateusz: A pomógłbyś z tym ? To to już jest zadanie na poziomie liceum chyba. Oblicz pole wycinka kołowego wyznaczonego przez okrąg wpisany i opisany na trójkącie równobocznym o boku długości 6cm
12 sty 10:41