Potęgowanie i pierwiastkowanie
Łukasz:

Jak to rozwiązac ?
20 paź 11:51
grus-grus: najlepiej , korzystając ze wzorów ,które znajdziesz w menu po lewej stronie np.
20 paź 12:01
Łukasz: no tak , ale w mianowniku jest pierwiastek , jak to odwrócisz będzie w liczniku , tylko jak
podniesiesz wszystko do potęgi jednej drugiej , to jak będzie wyglądał ten pierwiastek w
liczniku ?
20 paź 12:04
Bogdan:
(5*5−1/2)−1/2 =
20 paź 12:08
Łukasz: Dzięki wielkie
20 paź 12:13
Bogdan:
Podaj wynik
20 paź 12:14
Łukasz: pierwiastek z pięciu
20 paź 12:17
Łukasz: czy coś powaliłem ?
20 paź 12:17
grus-grus: tak
20 paź 12:25
Bogdan:
5*5−1/2 = 51 − 1/2 = 51/2
20 paź 12:32
grus-grus:
| | 5 | | 51 | |
( |
| )−1/2=( |
| )−1/2=(51/2)−1/2= |
| | √5 | | 51/2 | |
| | 1 | | 1*53/4 | | 53/4 | | 4√53 | | 4√125 | |
5−1/4= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 51/4 | | 51/4*53/4 | | 5 | | 5 | | 5 | |
20 paź 14:46