Elementarna nierownosc
Wow: Witam,
Mam pewną nierównosc z którą nie umiem sobie poradzic
2√n>=√n+1+√n−1
11 sty 23:48
Ajtek:
Dziedzina na dzień dobry

.
11 sty 23:51
Wow: naturalne
11 sty 23:54
Wow: dodatnie
11 sty 23:54
Wow: mogą byc tez rzeczywiste wieksze od jedynki jezeli można
11 sty 23:55
ICSP: Obie strony są dodatnie więc możesz podnieść nierówność do kwadratu. Pamiętaj, że dla prawej
strony będzie wzór skróconego mnożenia.
11 sty 23:56
Ajtek:
Skoro Df: n∊N+ to obie strony są nieujemne. Podnoś do kwadratu.
11 sty 23:57
Ajtek:
ICSP dla n=1
√n−1=0 a to nie jest dodatnie

.
11 sty 23:58
Wow: podnieść do kwadratu? z jakiej racji?
4*n=2*√n*2p{n≥(√n+1+√n−1)*√n≥(√n+1+√n−1)*(√n+1+√n−1)=n+1+n−1
+2*√n2−1=2n+2*√n2−1
o to wam chodziło>
12 sty 00:11
Wow: ?
12 sty 00:12
Wow: 4*n=2*√n*2√n≥(√n+1+√n−1)*√n≥(√n+1+√n−1)*(√n+1+√n−1)=n+1+n−1
+2*√n2−1=2n+2*√n2−1
12 sty 00:13
ICSP: 4n ≥ n+1 + 2√n2−1 + n−1
2n ≥ 2√n2 − 1
n ≥ √n2 − 1
Obie strony są dodatnie ...
n2 ≥ n2 − 1
0 ≥ − 1
Spełnione w całej dziedzinie zatem odp to :
12 sty 00:15
Ajtek:
Straszny chaos

Rozwiązujesz równanie. Każdy kolejny krok linijka niżej, np:
4x+8=2
4x=−6
x=−1,5
12 sty 00:16
Ajtek:
Wróć
nierówność
12 sty 00:16
Wow: 4n ≥ n+1 + 2√n2−1 + n−1
mozesz mi napisac jak do tego doszłaś?
12 sty 00:22
Wow: /doszedłeś
12 sty 00:23
Wow: ?
12 sty 00:29
ICSP: Stronami do kwadratu
Lewa jest oczywista. Prawa :
(√n−1 + √n+1)2 = n−1 + 2√(n−1)(n+1) + n + 1 = 2n + 2√n2 − 1
4n ≥ 2n + 2√n2 − 1
4n − 2n ≥ 2√n2−1
...
12 sty 00:29
Wow: nie ma takiej operacji jak podnoszenie do kwadratu stronami. To jest tylko skrót który wykonuje
się
jesli a>b >0 to a*a>a*b oraz a*b>b*b
teraz przechodniosc nierównosci i wychodzi a*a>b*b
czy tak to wykonałeś?
12 sty 00:41
Ajtek:
Wow, nie dyskutuj z
ICSP 
.
12 sty 00:44
ICSP: Czego nie? Może się czegoś nowego nauczę.
Jeżeli a > b > 0 to a2 > b2
a > b ⇒ a−b > 0
[ a > 0 ∧ b > 0 ]⇒ a+b > 0
(a−b) * (a+b) > 0
a2 − b2 > 0
a2 > b2
12 sty 00:49
Wow: dokładnie tak
ale tylko jezeli a>b
tylko że własnie to chcę dowieść
to jest dowód przez załozenie tezy
12 sty 00:55
ICSP: Założenia :
a > b > 0
Teza :
a
2 > b
2
Wyżej masz dwa dowody
12 sty 00:58
Wow: z czegos dochodzisz do prawdy z tego co masz dowieść. Musisz teraz pokazac ze w drugą stronę z
prawdy dochodzisz do tezy. wtedy bedziesz miał równoważność.
12 sty 01:17
Wow: rozumiesz o co mi chodzi?
mamy implikacje a>b ⇒a2>b2 implikacja jest prawdziwa. następnik jest prawdziwy ale
poprzednik równie dobrze może być albo fałszem albo prawdą
12 sty 01:20
Eta:
Przeprowadź dowód (ad absurdum) i po kłopocie
12 sty 01:27
Wow: świetnie, dziękuje Eta
12 sty 01:39
ICSP: Przyznam ,że nie ma pojęcia jak to pokazać
12 sty 01:41
Eta:
Nie wierzę
12 sty 01:43
ICSP:
12 sty 01:49
Eta:
I jak?
12 sty 02:27
ICSP: a
2 − b
2 > 0 ⇒ (a−b)(a+b) > 0 ⇒ [a−b > 0 ⋀ a+b > 0 ] v [a−b < 0 ⋀ a+b < 0 ]. Mamy koniunkcję.
Będzie ona prawdziwa gdy przynajmniej jedno ze zdań będzie prawdziwe
Iloczyn dwóch liczb będzie większy od 0 wtedy gdy maja te same znaki :
1
o a −b > 0 ∧ a + b > 0
a > b ⋀ a > − b Stąd musi być :
a > b > 0
Muszę dzisiaj złapać
Vax'a
12 sty 02:47