pomocy
mmm: Mam problem z zadaniem(cały dzień próbowałam i dochodzę do sprzeczności, a nie daje mi to
spokoju):
Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
a) W(x)= x4−2x3+ax2−3x+b, P(x)=x2−3x+3
B) W(x)=x4+ax3+bx2+3x−9, P(x)= (x+3)2
11 sty 23:46
pigor: ....,
a) a=2 i b=6 i...

idę spać .
12 sty 00:01
mmm: tyle to jaaq też wiem, ale jak to zrobić?
12 sty 00:03
PW: Skoro cały dzień próbowałaś i nie daje Ci to spokoju, to masz zadatki na matematyka.
Próbowałaś
x4−2x3+ax2+3x+b = (x2−3x+3)(x2+mx+n)
i w takiej postaci (bez wymnażania) obliczyć wartość obu stron dla x=0 i x=1?
Na razie mnie to nie dręczy ale mam taki pomysł, powinno się wyliczyć m i n.
12 sty 00:10
Gustlik: Wskazówka, może to Ci pomoże:
ad a) W(x)=(x2−3x+3)(x2+px+q) wymnóż wielomiany i porównaj współczynniki,
ad b) podobnie, W(x)=(x2+6x+9)(x2+px+q)
albo skorzystaj z faktu, że x=−3 musi być pierwiastkiem 2−krotnym, skoro wielomian ma byc
podzielny przez (x+3)2.
Jeżeli znasz pochodne, to skorzystaj z poniższej wskazówki:
Jest takie twierdzenie, że jeżeli liczba a jest pierwiastkiem n−krotnym danego wielomianu, to
jest ona też pierwiastkiem kolejnych jego pochodnych do stopnia n−1 włącznie. Czyli skoro −3
jest pierwiastkiem 2−krotnym, to jest też pierwiastkiem pochodnej tego wielomianu.
Czyli
W(−3)=0
i
W'(−3)=0
Oblicz pochodną W'(x) i będziesz miała układ równań.
12 sty 00:13