matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Błagam pomóżcie z całką
Homej:
Czy może mi ktoś wytłumaczyć te 2 Całki błagam :
x
2
− 1
∫
dx , ∫ctg
2
xdx
x−1
Błagam pomóżcie nie mam pomysłu jak to zrobić
11 sty 23:35
Eta:
O co tu "błagać" ?
x
2
−1
(x−1)(x+1)
1/ x≠ 1
=
= x+1
x+1
x−1
x
2
∫(x+1)dx=
+x+C
2
cos
2
x
1−sin
2
x
1
2/ ctg
2
x=
=
=
−1
sin
2
x
sin
2
x
sin
2
x
1
∫(
−1)dx=.−ctgx−x+C
sin
2
x
12 sty 02:08