Wskazówka:
Możliwe są dwa przypadki:
ad 1) Wyznacz równania prostych AC i BD, a potem rozwiąż układ równań tych prostych.
ad 2) Wyznacz równania prostych AD i BC, a potem rozwiąż układ równań tych prostych.
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty najlepiej i najszybciej można wyznaczyć
wektorem, np.
A=(3,1),
C(6,3),
AC→=[6−3, 3−1]=[3, 2]
współczynnik kierunkowy
| wy | ||
a= | , gdzie [wx, wy] − współrzędne wektora wyznaczającego prostą, czyli | |
| wx |
| 2 | ||
a= | ||
| 3 |
| 2 | ||
y= | x+b | |
| 3 |
| 2 | ||
1= | *3+b | |
| 3 |
| 2 | ||
Prosta AC ma równanie: y= | x−1. | |
| 3 |