jedomkładnośc
bezendu:

Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(−6,5) B=(6,2) C=(0,8)
Trójkąt A'B'C' jest obrazem trójkąta w jednokładności o środku S i skali k>0 jeden z
wierzchołków trójkąta A'B'C' jest punkt B'(3,1) wiedząc, że pole A'B'C' jest równe 12 wyznacz
skalę k, współrzędne S oraz A' C'
A'(−3;2,5) C'=(0,4)
11 sty 22:55
PW: Obliczyłeś pole trójkąta ABC?
11 sty 23:00
bezendu: 27 pole ABC
11 sty 23:01
MQ: 1. Policz pole ΔABC −−> z tego wyznaczysz k.
2. Z B i B', mając k wyznaczysz S, np. SB→=kSB'→
11 sty 23:03
11 sty 23:05
bezendu: ?
12 sty 15:47
Mila:

A=(−6,5) B=(6,2) C=(0,8)
S=(a,b), B'(3,1)
AC
→=[6,3]
AB
→=[12,−3]
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| |6*(−3)−3*12|= |
| *|−18−36|=27 |
| | 2 | | 2 | |
SB'
→=[3−a,1−b]
SB
→=[6−a,2−b]
| | 2 | | 2 | |
SB'→= |
| SB→⇔[3−a,1−b]= |
| *[6−a,2−b]⇔ |
| | 3 | | 3 | |
3(3−a)=2*(6−a) i 3(1−b)=2*(2−b)⇔
S(a,b)=(−3,−1)
Dalej licz sam .
A'=(−5,3)
C'=(−1,5)
Możesz korzystać z gotowego wzoru na współrzędne po przekształceniu:
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
12 sty 16:31
bezendu:
| | ΔA'B'C' | |
Skala jednokładności to k2= |
| ? |
| | ΔABC | |
12 sty 16:33
Mila:
Tak, dobrze było policzone, to nie powtarzałam.
12 sty 16:35
bezendu:
Teraz już sobie poradzę,dziękuję.
12 sty 16:38
Mila:
12 sty 17:01