trygonometria i się gubię
1. 2tgx tg2x
cosx≠0
| 2cosx−2sinx | ||
pochodna mi wyszla | pytanie czy dobrze | |
| cos3x |
cos2x +2cos(1/4π−x)
cos2x=0
x=π/4
x=3/4π
cos(1/4π−x)=0
x=−1/4π
x=−5/4π ... i nie wiem
2tgx− tg2x
| 2−2tgx | ||
1. Pierwsza pochodna dobra. Łatwiej w zapisie wygląda jako | , ale to jak kto | |
| cos2x |
2. OK
3. źle
(sin2x+2sin(...−x))'=2cos2x−2cos(...−x)
Jeszcze pochodna funkcji wewnętrznej (−1)
1) f(x)=2tg(x)−tg2(x)
| π | ||
D: x≠ | +kπ, k∊C | |
| 2 |
| 2 | 2tgx | 2−2tg(x) | ||||
f'(x)= | − | = | ||||
| cos2x | cos2x | cos2x |
| π | ||
x= | +kπ | |
| 4 |
| π | π | |||
x∊(− | +kπ, | +kπ) funkcja rosnąca | ||
| 2 | 4 |
| π | ||
x= | +kπ maksimum, | |
| 4 |
| π | π | |||
ymax=2tg | −tg2( | )=1 | ||
| 4 | 4 |
| π | π | |||
x∊( | +kπ, | +kπ) funkcja malejąca | ||
| 4 | 2 |
baardzo dziękuję Mila
| A+B | A−B | |||
sinA+sinB=2*sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| A+B | π | ||
=x+ | |||
| 2 | 6 |
| A−B | π | ||
=x− | |||
| 2 | 3 |