Skala na mapie
Monika: Powierzchnia jeziora zajmuje na mapie 1:250 000 w przybliżeniu 3cm2.
a)Podaj w km2 przybliżoną rzeczywistą powierzchnię tego jeziora
b) Wiedząc, że rzeczywistą powierzchnię Jeziora jest równa 2060 ha, oblicz względny błąd
przybliżenia z podpunktu a), wyraź go w procentach i podaj w przybliżeniu dziesiętnym z
dokładnością do 0.01%
11 sty 22:36
daras: kłopoty z mnożeniem, dzieleniem i procentami ?
11 sty 22:41
dero2005:
3 cm
2 powierzchnia jeziora na mapie
3*250 000* 250 000 = 187.500.000.000 cm
2 = 18,75 km
2 = 1875 ha powierzchnia wyliczona w
terenie
2060 ha powierzchnia rzeczywista w terenie
| |1875−2060| | | 185 | |
| *100% = |
| *100% = 8,9805 = 8,98% błąd względny |
| 2060 | | 2060 | |
12 sty 15:22
pigor: ..., lub np. tak :
z danej skali wynika, że
a)1cm na mapie to 250 000cm= 2500m= 2,5km, czyli
3cm2 na tej mapie to 3*(1cm)2= 3*(2,5km)2= 3*6,25km2= 18,75 km2,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) 18,75km2===18,75*(10*100)2m2=18,75*100*(100m)2=[n[1875ha,
zatem
δ= |2060−2875 |2060=1852060=0,08998058*100%=8,98998%=8,99% ±0,01%
12 sty 15:52
dero2005:
| 185 | |
| *100% = 8,98058252427 % = 8,98 % |
| 2060 | |
12 sty 16:05
pigor: o

, to przepraszam , jak ja dzieliłem
12 sty 16:18