Równanie
Radek:
Rozwiąż równanie
| | x | | x | | 5 | |
sin4 |
| +sin4 |
| = |
| w przedziale <−π,π> |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
| | x | | x | | 5 | |
sin4 |
| +cos4 |
| = |
| /2 |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 5 | |
(sin2+cos2)2−2sin2xcos2x= |
| |
| | 4 | |
?
11 sty 22:19
Janek191:
Źle
11 sty 22:23
Radek:
Czemu ?
11 sty 22:24
Eta:
Radek ....

+

= .....
11 sty 22:25
Aga1.: Absolutnie nie można tak mnożyć.
I zastosuj wzór a
4+b
4=
11 sty 22:25
Radek:
2
11 sty 22:26
Eta:
| | x | | x | |
To sin4 |
| + sin4 |
| =......... |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 22:26
Radek:
To równanie wygląda tak
| | x | | x | | 5 | |
sin4 |
| +cos4 |
| = |
| czemu nie mogę mnożyć ? |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
11 sty 22:27
Eta:
Napisałeś na początku inaczej ! zobacz ...
11 sty 22:28
11 sty 22:30
Mila:
sin60o≠2*sin30o
11 sty 22:30
Radek: ale w drugiej linijce już poprawiłem.
Aga1 Tak.
11 sty 22:31
Eta:
zastosuj przekształcenie :
sin
4t+cos
4t= (sin
2t+cos
2t)
2−2sint*cost
dokończ..........
11 sty 22:31
Aga1.: Po pomnożeniu przez 2
Mamy
| | x | | x | | 5 | |
2*sin4 |
| +2*cos4 |
| =2* |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
11 sty 22:32
Eta:
Dobra, spadam na herbatkę ( bo tłoczno się zrobiło
11 sty 22:33
11 sty 22:34
Radek: ?
11 sty 22:38
Eta:
| | x | | 1 | |
Radek.... a f( |
| )= |
| ... jak mnożysz przez 2 |
| | 2 | | 2 | |
napisz......
11 sty 22:41
Mila:
Radek, zobacz co napisałam 22:30. Nie możesz mnożyć w ten sposób.
11 sty 22:42
Radek:
sin4t+cos4t= (sin2t+cos2t)2−2sint*cost
Jak to dokończyć ?
11 sty 22:45
Lorak: W tym wypadku będzie x bo masz sam kąt.
A w tym pierwszym poście jest funkcja.
Argument (kąt) jest związany z funkcją i nie możesz sobie ot tak, pomnożyć kąt przez 2, bo
wyjdą głupoty, np.
sinx = 1 /*2
sin2x = 2
11 sty 22:45
Radek:
Czyli mając w równaniu kąty połówkowe nie wolno mnożyć razy 2. ?
11 sty 22:45
Lorak: Oo, znowu się spóźniłem.
11 sty 22:46