Zadanie analiza mat
Paweł: Rozwiąże to ktoś bo nie jestem pewien:
| | (n20+2)3 | |
lim n−> ∞ |
| |
| | (n3+1)20 | |
20 paź 10:28
Bogdan:
Dzień dobry.
Czego nie jesteś pewien? Podaj swoje rozwiązanie, potwierdzę lub poprawię.
20 paź 10:46
AS: | | (n20+3)3 | |
limn→∞ |
| = |
| | (n3+1)20 | |
| | n60 + 6*n40 + 12*n20 + 8 | |
limn→∞ |
| |
| | | |
Dzielę licznik i mianownik przez n
60
| | 1 + 6*1/n20 + 12*1/n40 + 8*1/n60 | |
limn→∞ |
| |
| | | |
| | 1 | |
Ponieważ limn→∞ |
| = 0 więc w naszym ostatnim wyrażeniu wszystkie |
| | n | |
| | 1 | |
ułamki dążą do zera a całość do |
| = 1 |
| | 1 | |
20 paź 10:49
Bogdan:
Dzień dobry Asie.
Można było bez rozwijania wyrażeń w liczniku i w mianowniku.
20 paź 11:20
AS: Ha! Co głowa to głowa (ta młoda)
Serdeczne pozdrowienia.
20 paź 11:33
AS: Korekta
Oczywiście w pierwszym ułamku w liczniku ma być (n20 + 2)3
Podobnie u Bogdana,który nie sprawdzając przepisał mój błąd.
Dalsze obliczenia już poprawne.
20 paź 12:11
Paweł: Dzieki
20 paź 18:53