terrorym
saper myli się tylko 1: wykaż ,ze 3√3 jest liczba niewymierna.
11 sty 22:15
PW: Jeżeli znasz (a powinieneś) dowód niewymierności √2, to naśladuj − właściwie jest to ten sam
dowód co do koncepcji)
11 sty 22:19
saper myli się tylko 1: Rozważmy wielomian W(x)=x3−3. Jego pierwiastkiem jest liczba \sqrt[3]5. Ale z twierdzenia o
wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych wiemy, że jeśli ma on
pierwiaski wymierne to mogą, to być tylko liczby ze zbioru {−3, −1, 1, 3 }. A \sqrt[3]5 nie
jest równy żadnej z tych liczb, co oznacza, że jest on liczbą niewymierną.
dobrze ?
11 sty 22:30
Eta:
Skoro przepisane, tak jak ktoś kiedyś wykazywał, to........ o co pytasz?
11 sty 22:35
Wazyl:
√2q=p
2q
2=p
2 ⇒ 2|p ⇒ p=2k ; k∊C
2q
2=4k
2
q
2=2k
2 ⇒2|q ⇒NWD(p;q)≠1
11 sty 23:58
Wazyl: Oczywiście p;q∊C
11 sty 23:58