Uzasadnij
Pa: Uzasadnij, że liczba 4
12 + 4
12 + 4
13 jest podzielna przez 42.
Czy dobrze zrobiłam?
| 412 + 412 + 413 | | 412 (1+41 + 42) | | 2(212)21 | |
| = |
| = |
| = |
| 42 | | 42 | | 42 | |
11 sty 22:05
Ajtek:
Bez mianownika to rób

.
Ale coś mi nie pasuje w zapisie przykładu

.
11 sty 22:07
Janek191:
Błąd w treści zadania lub w rozwiązaniu
11 sty 22:08
Saizou : ładniej wygląda zapis
4
11+4
12+4
13=4
11(1+4+4
2)=4
11*21=2
22*21=2
21*2*21=42*2
21=42k , k∊C
i chyba żeś coś pomieszała z tym dowodem
11 sty 22:09
Pa: O kurcze! Faktycznie, ale w zadaniu jest najpierw do potęgi 12, później 13 i 14
11 sty 22:13
Eta:
11 sty 22:13
Ajtek:
Patrz rozwiązanie Saizou. Dokładnie tak samo, analogicznie.
11 sty 22:14
Eta:
412(1+4+16)= 21*412 = 21*224= 42*223= 42*k , k=224∊C
11 sty 22:15
Pa: ale z mianownikiem jest dobrze czy nie?
11 sty 22:15
Ajtek:
Bez mianownika

.
11 sty 22:17
Pa: bo jeszcze nie spotkałam się z takim zapisem jak Saizou, zawsze robiłam z mianownikiem

a skąd to k na końcu?
11 sty 22:17
Eta:
Liczbę podzielna przez 42 zapisujemy w postaci 42*k , k∊C
11 sty 22:18
Pa: to nauczyłam się czegoś nowego

dziękuję wszystkim!
11 sty 22:19
Saizou : Eta a u Ciebie przypadkiem k=2
23
11 sty 22:21
Ajtek:
Nie

U
Ety k=
pigw.... 
.
11 sty 22:22
Eta:
Taaaaaak

(to chochlik ) dzięki
Saizou
11 sty 22:23
Ajtek:
Eta

.
11 sty 22:23
Eta:
Właśnie dzisiaj była ostra "degustacja" ...
11 sty 22:24
Ajtek:
Hmmmmm, widać
11 sty 22:24