Pole rombu i długość przekątnych
natalia: W rombie cos kąta ostrego jest równy 1/4, a suma długości przekątnych wynosi √3 + √5.
Oblicz:
a) długości przekątnych i boku rombu
b)pole rombu
11 sty 22:04
Bomat: d1+d2 √3+√5czyli d1 =√3 i d2 =√5 czyli pole P =1/2√3*√5 =√15/2
teraz już bok z tw. pitag. (√3/2)2+(√5/2)2 = a2 stąd a=2
11 sty 22:40
Bomat: Może jednak powinno się uwzględnić, że suma długości przekątnych powstała już po redukcji i są
one pomnożone przez stałą x ?
11 sty 22:43
Ajtek:
Albo twierdzenie cosinusów

.
11 sty 22:49