Hej
Kwadrat K1 ma bok długości a. Obok niego rysujemy kolejno kwadraty K2, K3, K4, ... takie,
że kolejny kwadrat ma bok połowę mniejszy od boku poprzedniego kwadratu.
Wyznacz pole kwadratu K12.
| 1 | 1 | |||
P2=( | a)2= | a2 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
P3=( | a)2= | a2 | ||
| 4 | 16 |
| 1 | ||
Długość boku kolejnych kwadratów tworzą ciąg geometryczny w którym a1=a, q= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
a, | a, | a, | a... | |||
| 2 | 4 | 8 |
| a | ||
Tak właśnie wyliczyłam, ale zupełnie nie zgadzał mi się wynik | i to jeszcze do | |
| 2048 |
| a2 | ||
kwadratu dało mi | i to dla mnie jakieś nie realne w ogóle. | |
| 4194304 |
| a2 | ||
Czyli mam zostawić w postaci ( | ) ? | |
| 2048 |
| 1 | a | |||
a12=a*( | )11= | |||
| 2 | 2048 |
| 1 | ||
P=a2*( | )2= | |
| 2048 |