Uprość wyrażenie
Paula: Siemka, pomoże ktoś:
Uprość wyrażenia, mam problem z tymi dwoma

1.
x+y x,y>0
________________
√x4+2x3y+x2y2
I podejrzewam, że trzeba tu zastosować wzór skróconego mnożenia, ale nie potrafię go dostrzec
:C
2.
√2x+2√2x−1−
√2x−2√2x−1 x>1
11 sty 21:40
Janek191:
x4 + 2 x3 y + x2 y2 = ( x2 + x y )2
więc
√ x4 + 2 x3 y + x2 y2 = I x2 + x y I = I x I*I x + y I = x*( x + y) , bo x, y > 0
11 sty 21:49
Bomat: ad.1
x+y /√(x2 +xy)2 = x+y/x(x+y ) = 1/x oczywiście przy zał. x,y >0
ad. 2
coś mi się tu znaki nie zgadzają, bo (√2x−1)2 = 2x−2√2x+1 at tu są inne znaki i sprawdź,
czy poprawnie przepisałaś
11 sty 21:58
Paula: tak, przepisałam poprawnie.
12 sty 11:12
Paula: ten drugi pierwiastek odnosi się do wyrażenia √2x−1 bo powyżej może niekoniecznie to widać..
12 sty 11:33