Takie o
Ula: 1. Romb ma boki o dlugości 10 cm , a jego krótsza przekątna ma długość 12.
a) oblicz pole tego rombu
b) wyznacz miary jego kątów
2. szczyt wieży jest widoczny pod kątem 35 stopni do poziomu. jeżeli zbliżymy się do niej o 50
m, to jej szczyt będzie widać pod kątem 50 stopni. Oblicz wysokość wieży z dokładnością do 0,1
m
11 sty 21:35
pigor: ..., np.
1a) niech
x=? nieznana długość połowy dłuższej przekątnej, to
Pr=12*12*2x=
12x= ? − szukane pole rombu, gdzie
x2=10
2−6
2=4*16= 64 ⇒ x=8, więc
Pr= 12*8=
96 [j
2]

−−−−−−−−
no to jeśli
α=? − szukana miara kąta ostrego rombu, to
1b) także pole rombu wyraża się wzorem:
Pr=102*sinα=100sinα=96 ⇒
sinα=0,96 ⇒
α=arcsin0,96
≈ 73o
zatem
β= 180
o−α
≈ 107o − szukana miara kąta rozwartego rombu.
11 sty 22:21
Monika:

a)
d=12
Liczymy pole trójkąta, który powstał przez Przekąną
Z twierdzenia pitagorasa liczymy jego wys.
6
2 + y
2 = 10
2
y
2= 100 − 36
y= 8
Liczymy pole trójkąta
P= 1/2*y*d
P= 48
Z własności trapezu wiemy, że oba trójkąty są podobne, czyli:
48+48 = Pole rombu
P= 96
11 sty 22:25