Rachunek wektorowy i działania na wektorach
Kot: Niech a, b i c będą dowolnymi wektorami w przestrzeni R3. Udowodnij, że wektor
x = b(a o c) − a(b o c)jest prostopadły do wektora c.
11 sty 21:25
Godzio:
Kiedy wektory są prostopadłe ? Ano wtedy kiedy iloczyn skalarny jest = 0
x o c = [ b(a o c) − a(b o c) ] o c = (a o c) * b o c − (b o c) * a o c = 0
stąd x jest prostopadły do c
Krótkie wytłumaczenie, a o c i b o c to liczby rzeczywiste, a wiemy, że jeżeli
k − liczba rzeczywista, w − wektor to
k * w = w * k
Wiemy też, że jeżeli u to też wektor to
(k * w) o u = k * (w o u)
11 sty 21:38