pochodna
malenstwao: rozwiąż pochodna : 2 ln5 ( √ x6 + 3e−x + 1 )
11 sty 21:07
Janek191:
y = 2 ln
5 √ x6 + 3 ex+ 1
| | 1 | | 1 | |
y' =2*5ln4√x6 + 3 ex +1* |
| * |
| *( 6 x5 +3 ex} |
| | √x6 + 3 ex +1 | | 2√x6 + 3 ex +1 | |
11 sty 21:21
Ajtek:
Tam jest chyba e
−x 
.
11 sty 21:26
Janek191:
Może tak , ale to niewiele zmieni wynik
11 sty 21:52
Ajtek:
Dlatego mrugam okiem

.
11 sty 21:55
Janek191:
Maleństwo pewnie śpi

?
11 sty 22:11
Ajtek:
Wejdzie jutro i spisze, obawiam się, że bez przemyślenia

.
11 sty 22:13
malenstwao: nie, nie śpię i tak tam powinno być e−x ale przecież pochodna z ex jest równa tyle samo
11 sty 22:28
Janek191:
Nie
[ e
x ] ' = e
x
a [ e
−x]' = e
−x* ( − x)' = − 1* e
−x = − e
−x
11 sty 22:37
malenstwao: nie pomyślałabym nawet

dziękuje bardzo za pomoc
11 sty 22:39
Ajtek:
Coś mówiłem o braku przemyślenia

.
malenstwao nie bierz tego do siebie

.
11 sty 22:40
Ajtek:
O masz, nie widziałem wpisu z 22:39

.
11 sty 22:40
daras: a co to znaczy "rozwiąż pochodną" ?
11 sty 22:41
malenstwao: jesteście jeszcze ? bo mam kolejną pochodną

y= 3 − ( ln 2x)
ctg 4x ja chciałam zrobić to tak : e
ctg (4x) * ln 3 ( ln2x)= e
ctg(4x)
* i co dalej z tymi logarytmami
11 sty 22:57