Rozwiąż równania
MattLQ: Mam do rozwiązania takie oto równania:
1) 3√4x = 9√−64
2) 2x+3 = 63√5 + x * 3√320
3) 75√−4 = −25√128x
4) 2x + √2 = 1 − √2x
Oraz 2 przykłady do obliczenia
1) (√2 − √3 − √2+√3)2
2) (√√2−1 + √√2+1)2
11 sty 21:06
Bomat: 1) x=9√−64/3√4 =9√−64/9√43 = 9√−64/64 = 9√−1=−1
stosując znane działania na pierwiastkach rozwiążesz pozostałe przykłady w podobny sposób
11 sty 21:36
Bomat: w dwóch pozostałych przykł. zastosuj wzór skróconego mnożenia
11 sty 21:37
MattLQ: A czy mógłby ktoś rozwiązać jeszcze po 1 przykładzie z tych zadań. Byłbym bardzo wdzięczny.
12 sty 09:39
5-latek: 2x+
√2=1−
√2x
2x+
√2x=1−
√2 wyciagam x przed nawias
x(2+
√2)=1−
√2
| | 1−√2 | |
x= |
| teraz usun niewymirnosc z mianownika |
| | 2+√2 | |
(
√2−√3−
√2+√3)
2 skorzystamy z ewzoru skroconego mnozenia najpierw (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
a poten a
2−b
2=(a−b)(a+b)
czyli =2−
√3−2(
√(2−√3)(2+√3)+2+
√3= pod pierwiastkiem masz teraz wlasnie ten wzor
(a−b)(a+b)=a
2−b
2
wiec to dalej = 2−
√3−2
√22−(√3)2+2+
√3=2−
√3−2*
√1+2+
√3= policz juz sobie
Drugi podobnie tylko musisz skorzystac z e wzoru (a+b)
2=a
2+2ab+b
2
12 sty 10:03
MattLQ: Czy tam na pewno powinno być 2−√3−2*√1+2+√3 a nie 2−√3−2*1+2*√3 a wtedy otrzymujemy
4−2=2
12 sty 11:04
5-latek: a czy √1=1 czy nie ? wiec ?
12 sty 11:32
MattLQ: | | (x−2)3 | |
Czy mógłby mi ktoś pomóc z jeszcze jedną nierównością. Oto ona: |
| − |
| | 2 | |
| | (x−1)(x2+x+1) | | 1 | | (3x−2)(3x+2) | |
|
| < |
| x3 − |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
Wiem że trzeba skorzystać ze wzoru na sześcian różnicy ale otrzymuje dziwny wynik mianowicie
6x
2 − 36x < 30 i to jest błędne
12 sty 14:36
Kaja: mnożąc obustronnie przez 6 mamy:
3(x−2)
3−2(x−1)(x
2+x+1)<x
3−2(3x−2)(3x+2)
3(x
3−6x
2+12x−4)−2(x
3−1)<x
3−2(9x
2−4)
3x
3−18x
2+36x−12−2x
3+2<x
3−18x
2+8
36x−10<8
36x<18
12 sty 14:41
Maslanek: | | x3−2x2+4x−8 | | (x3−x−1)−(x2+x+1) | | 3x3−6x2+12x−24 | |
L= |
| − |
| = |
| −U{2x |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| | x3−2x2+16x−20 | |
3−42−4x−4}{6}= |
| . |
| | 6 | |
| | x3 | | 18x2−8 | | x3−18x2+6 | |
P= |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Licz sam
12 sty 14:42
Maslanek: Dobra... Lewa storna jest źle

Wyrazy środkowe powinny być wymnożone jeszcze przez 3 w
sześcianie
12 sty 14:43
MattLQ: | | 5 | |
Dzięki za chęci ale sam sobie poradziłem. Wyszło x< |
| |
| | 6 | |
12 sty 14:56
Kaja: i tyle powinno byc

ja mam błąd, nawet wiem w którym miejscu
12 sty 14:57