Kombinatoryka Kostka Winda i Urny
Maskotek: zad 1
Do windy sześciopiętrowego bloku wchodzi cztery osoby oblicz na ile sposobów osoby te mogą :
a) opuścić windę
b) wysiąść na różnych piętrach
c) wyjść z windy na trzecim piętrze
zad 2
Rzucamy 3 razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo ,że otrzymamy sumę oczek nie mniejszą niż 11.
zad 3
W jednej urnie są 3 kule niebieskie i 4 brązowe, w drugiej 2 niebieskie i 3 brązowe. z losowo
wybranej urny losujemy kulę. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej.
11 sty 21:04
bezendu:
Zadanie 3.
Zadanie 2 i 1 spróbuj sam zrobić
11 sty 21:07
Janek191:
z.1
a) n = 64
b) n = 6*5*4*3
c = 4 !
11 sty 21:07
Janek191:
z.3
| | 3 | | 2 | | 3 | | 1 | | 15 + 14 | | 29 | |
P( N) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 5 | | 14 | | 5 | | 70 | | 70 | |
11 sty 21:13
Maskotek: A może podpowiedź

jak to policzyć ?
11 sty 21:16
11 sty 21:26
Janek191:
z.1
a) { o1,o2, o3,o4} → { p1, p2,p3,p4,p5,p6}
Każdej z 4 osób przyporządkowujemy piętro na którym wysiadła.
Takich przyporządkowań jest
N = 64
b) I osoba ma do wyboru 6 pięter, II już tylko 5 pieter, III − 4 pietra, a IV tylko 3
pietra.
N = 6*5*4*3
c) Wszystkie osoby wychodzą na III pietrze − permutacje zbioru 4 − elementowego.
Jest ich 4 !.
N = 4 ! = 1*2*3*4 = 24
11 sty 21:28
Janek191:
z.3
Mamy II urny. Losujemy urnę . Prawdopodobieństwo wylosowania każdej z urn
jest równe 0,5.
Jeżeli wylosowaliśmy I urnę , to z 7 kul wylosujemy kulę niebieską z prawdopodobieństwem
Jeżeli wylosowaliśmy II urnę, to z 5 kul wylosujemy kulę niebieską z prawdopodobieństwem
Z drzewka lub z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite otrzymamy
| | 3 | | 2 | |
P( N) = 0,5* |
| + 0,5* |
| |
| | 7 | | 5 | |
11 sty 21:36
Maskotek: Walczę z tą kostką i nie daję rady jakiś tips ?
11 sty 21:52