Prawdop
Radek:
Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że kolejno otrzymane liczby utworzą
ciąg arytmetyczny.
A=(1,1,1) (1,3,5) (1,2,3) (2,2,2) (2,3,4) (2,4,6) (3,3,3) (3,4,5) (3,2,1)
(4,4,4) (4,5,6) (4,3,2) (5,5,5) (5,4,3) (5,3,1) (6,6,6) (6,4,2) (6,5,4)
11 sty 20:43
Mila:
Tak.
11 sty 20:51
Saizou : jak dla mnie
11 sty 20:52
saper myli się tylko 1: Jeżeli za zdarzenia elementarne przyjmiemy trójki wyrzuconych oczek (uwzględniamy kolejność),
to
|Ω | = 63.
Wypiszmy zdarzenia sprzyjające.
(1,1,1),(2,2,2),(3,3,3 ),(4 ,4,4),(5,5,5),(6,6,6) (1,2,3),(2,3,4),(3,4,5 ),(4 ,5,6)
(3,2,1),(4,3,2),(5,4,3 ),(6 ,5,4) (1,3,5),(2,4,6) (5,3,1),(6,4,2).
Mamy zatem
p =112
11 sty 20:52
saper myli się tylko 1: wiesz moze jak to zrobic Wykaż ,że liczba 3√9+4√5+ 3√9−4√5 jest liczbą naturalną
11 sty 20:53
Radek:

W urnie jest pewna liczba kul białych i jedna kula czarna. Losujemy jedną kulę z tej urny,
zatrzymujemy ją, a następnie z pozostałych kul losujemy jedną kulę. Ile powinno być kul
| | 2 | |
białych w urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było równe |
| |
| | 3 | |
11 sty 20:55
Radek:
Saper spisać z internetu też potrafię

spisałeś dokładnie słowo w słowo.
11 sty 20:56
saper myli się tylko 1: no tak myślałem ,ze pomogę
11 sty 20:58
Radek: ?
11 sty 21:03
Eta:
Hej
Radek dobrze

A bez tego "krzaka"
n −−− ilość wszystkich kul
n−1 −−− ilość kul białych
1 −−− kula czarna
|Ω|=n*(n−1)
A= {(b,b)} to |A|= (n−1)*(n−2)
| | (n−1)(n−2) | | n−2 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n(n−1) | | n | |
teraz dokończ...
11 sty 21:05
Radek:
Witam Panią.
Mam jeszcze kilka zadań.
11 sty 21:08
Radek: Grupa 2N chłopców i 2N dziewcząt podzieliła się losowo na 2 równoliczne grupy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w każdej z tych grup jest tyle samo chłopców co dziewcząt?
Od czego to zacząć ?
11 sty 21:10
Mila:
Wskazówka.
2N+2N=4N liczba wszystkich osób
Musisz wybrać N chłopców ze zbioru 2N
Musisz wybrać N dziewcząt ze zbioru 2N
Nie jest ważna kolejność.
11 sty 21:24
Radek:
| | | | (2n−2)!(2n−1)2n | | (2n−2)!*(2n−1)2n | |
* | = |
| * |
| ? |
| | | (2n−2)!*2! | | (2n−1)!*2! | |
(2n
2−n)*(2n
2−n) ?
11 sty 21:28
Eta:
Nie .... zobacz co napisała Mila
11 sty 21:31
11 sty 21:43
Eta:
ok

teraz jeszcze |Ω|=.......
11 sty 21:46
Radek:
|Ω|=4N ?
11 sty 21:46
Eta:
Nie.... wybierasz grupę 2N z 4N
|Ω|=.....
11 sty 21:47
11 sty 21:47
Eta:
Tak

( bo grupy miały być równoliczne)
teraz dokończ
P(A)=.... (wynik na literkach)
11 sty 21:49
11 sty 21:55
Radek:
Jeszcze mam takie zadanie ale nie wiem czy to jest poprawnie:
| | x4−4x2+x+6 | |
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x dla których wartość wyrażenia |
| jest |
| | x+2 | |
liczbą całkowitą
D=R\{−2}
x+2=1 lub x+2=−1 lub x+2=−2 lub x+2=2 lub x+2=−4 lub x+2=−4
o to chodzi ?
11 sty 22:00
Radek: ?
11 sty 22:03
Eta:
ok
11 sty 22:04
Godzio:
O to
11 sty 22:04
Radek:
Dzięki a to zadanie wyżej ok ?
11 sty 22:06
Aga1.: | | 4 | |
Wyrażenie można zapisać tak x3−2x2+1+ |
| |
| | x+2 | |
I brakuje x+2=4
11 sty 22:08
Radek: Dzięki Aga1 czyli mogę sobie tak przekształcać a co jeśli wielomian w liczniku miałby
pierwiastek ? i dało by się go rozłożyć na czynniki
11 sty 22:10
Mila:
2) O to chodzi, tylko ma być
I dwa razy masz x+2=−4 i pamiętaj, że x≠−2
11 sty 22:11
Eta:
Najprościej to wykonać dzielenie : Licznik : mianownik
| | Reszta | |
i otrzymasz P(x)+ |
| |
| | mianownik | |
11 sty 22:12
Radek:
Dziękuję.
11 sty 22:13
Aga1.: Wydaje mi się ,ze wielomiany są tak dobierane, by było dzielenie z resztą.
11 sty 22:16