Pochodna
LaBruja: Rozwiąż pochodną ((a+bx)
x)'
Proszę o pomoc
11 sty 20:17
LaBruja: i jeszcze: (x1x)'. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Mógłby ktoś wytłumaczyć, co jak x
jest i w podstawie, i w wykładniku
11 sty 20:40
ICSP: Hint:
a = eln a
11 sty 20:49
PW: W wersji łatwiejszej do zrozumienia:
| | 1 | |
[ln(f(x))]' = |
| •f'(x), (pochodna funkcji złożonej). |
| | f(x) | |
U nas to będzie:
| | 1 | |
[ln(a+bx)x]' = |
| •[(a+bx)x]' |
| | (a+bx)x | |
| | 1 | |
[xln(a+bx)]' = |
| •[(a+bx)x]' |
| | (a+bx)x | |
Lewą stronę umiemy zróżniczkować, a więc [(a+bx)
x]' wyliczymy.
11 sty 21:48
LaBruja: Ciągle mi nie bardzo wychodzi... Mógłbyś rozpisać? proszę
11 sty 21:50
LaBruja: O dzięki
11 sty 21:51
daras: następna, co chce rozwiązywać tylko nie wie jak

a może po prostu wyznacz albo oblicz
11 sty 22:44