Proszę o pomoc z logarytmów
Bartek: Wykaż że :
| | x−1 | |
a) funkcja f(x) = log |
| dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości |
| | x+1 | |
| | 1 | | 1 | |
b)wykaż że |
| + |
| < 4 |
| | log32 | | log52 | |
Rozwiąż równanie:
x(x−3) + log
xx
2 =0
Proszę o pomoc z tych zadań na matematykę rozszerzoną.
AS: | | x − 1 | | x − 1 | |
a) f(x) = log |
| przy zał. że |
| > 0 |
| | x + 1 | | x + 1 | |
| | −x − 1 | | −(x + 1) | | x + 1 | |
f(−x) = log |
| = log |
| = log |
| = |
| | −x + 1 | | −(x − 1) | | x − 1 | |
| | 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
log |
| = log(1) − log |
| = −log |
| |
| | | | x + 1 | | x + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | log32 | | log52 | | | | | |
| log3 | | log5 | | log3 + log5 | | log15 | |
| + |
| = |
| = |
| < 4 |
| log2 | | log2 | | log2 | | log2 | |
log15 < 4*log2 ⇒ log15 < log2
4 ⇒ log15 < log16 cbdo
bo log15 jest wcześniejszy od log 16 czyli ma mniejszą wartość
log*** oznacza logarytm dziesiętny czyli o podstawie 10
c)
x*(x − 3) + log
xx
2 = 0 zał: x > 0 , x ≠ 1
Przypadek 1: x > 1
x
2 − 3*x + 2*log
xx = 0
x
2 − 3*x + 2 = 0 bo log
xx = 1
Rozwiązaniem równania kwadratowego są liczby
x1 = 1 , x2 = 2
x1 odpada jako sprzeczne z założeniem
pozostaje tylko x2 = 2
Przypadek 2
0 < x < 1
Brak pierwiastków rzeczywistych