Całki, mały problem z przykładem.
Klaudia18: całka
próbowałam przez części i nie wyszło bo potem olbrzymia całka do policzenia zostaje...
jakiś pomysł ?
11 sty 19:45
MQ: tgx=t
11 sty 19:49
Klaudia18: no dobra t=tgx to,
| | 1 | |
dt= |
| ale się nie równa licznikowi |
| | cos2 x | |
11 sty 19:56
Klaudia18: poprawka,
t=tgx
| | 3√t+3 | | 3 | |
=∫ |
| dt = ∫ 3√t+3 dt = |
| 3√t+34 + C |
| | 1 | | 4 | |
Proszę o sprawdzenie i ewentualną korektę
18 sty 17:45
Klaudia18: proszę o sprawdzenie
18 sty 18:01
Klaudia18: pomoze ktos?
18 sty 18:19
PW: Jest na to sposób: wróć do podstawienia i zróżniczkuj wynik − lepiej samemu się upewnić.
18 sty 18:41