całka
natalia: oblicz calke od zera do jeden (1−x2)n dx
11 sty 19:42
natalia: pomocy...
11 sty 20:16
MQ: x=sint
11 sty 20:17
natalia: ok czyli dx= cost dt ico dalej
11 sty 20:19
natalia: domyslam sie ze bedzie to pochodna iloczynu, możesz mi to rozpisac...
11 sty 20:20
MQ: i dostajesz ∫cosn+1tdt i tablice całek
11 sty 20:25
natalia: a nie dostaje calki z (1−sin2t)n costdt ? bo przecież dx to jest chyba costdt ?
11 sty 20:27
natalia: chyba masz racje a nie powinno byc calka z cos2n+1 tdt?
11 sty 20:29
natalia: pomocy....:(
11 sty 20:37
MQ: Tak, masz rację.
11 sty 20:37
natalia: ale i tak nie wiem co dalej... prosze jak mozesz rozpisz to..
11 sty 20:39
MQ: | | cos2nt*sint | | 2n | |
∫cos2n+1tdt= |
| + |
| ∫cos2n−1tdt |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
i tak powtarzasz, aż dojdziesz do ∫costdt
11 sty 20:45
natalia: za duzo mi to nie mowi...
11 sty 20:52
MQ: No to inaczej:
tak długo przez części, aż dostaniesz na końcu całkę ∫costdt
11 sty 20:57