matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć całkę nieoznaczoną
OL:
2x
2
−2x
∫
dx
x
2
−x−6
11 sty 19:35
Mila:
1) podzielić licznik przez mianownik 2) Ułamki proste.
11 sty 20:58
pigor:
..., lub np.
2x
2
−2x
2x
2
−2x−12+12
2(x
2
−x−6)+12
∫
dx= ∫
dx= ∫
dx=
x
2
−x−6
x
2
−x−6
x
2
−x−6
dx
dx
= 2∫dx+12∫
{x+2}= 2x+12 ∫
=... i dalej prosto .
(x−3
(x−3)(x+2)
A
B
przez rozkład na ułamki proste U{1}{(x−3)(x+2)=
+
= ...
x−3
x+2
11 sty 21:13