ROZWIĄŻ RÓWNANIE
martinaa: rozwiąż równanie
A)2
17 * x − 16
4 = 5*(4
8 * x −3 * 2
17)
B) 27
3 *2x − 3
9 = 3
10 *x + 2 *3
9
Proszę o wszelkie formy pomocy
19 paź 22:55
Bogdan:
No wszelkie − to się chyba nie uda
19 paź 22:59
martinaa: tak tylko napisałam żeby ktoś się zlitował i pomógł... staram się robić to zadnie, ale za
każdym razem wychodzi mi co innego

w jaki sposób to rozwiązać?
19 paź 23:02
AROB: Pomagam
19 paź 23:03
martinaa: AROB dziękuje bardzo za pomoc, każda wskazówka która mi pomoże się uporać z tym zadankiem
będzie super
19 paź 23:05
AROB: A) 2
17x − (2
4)
4 = 5 * (2
2)
8x − 3 * 2
17)
2
17x − 2
16 = 5(2
16x − 3 * 2
17)
2
16(2x − 1) = 5 * 2
16(x − 6) /:2
16
2x − 1 = 5(x − 6)
2x − 5x = −30 +1
| | 29 | | 2 | |
−3x = −29 ⇒ x = |
| = 9 |
| |
| | 3 | | 3 | |
B) 3
9 * 2x − 3
9 = 3
10x + 2 * 3
9
3
9(2x − 1) = 3
9(3x + 2) /: 3
9
2x − 1 = 3x + 2
−x = 3
x = −3
19 paź 23:13
AROB: Napisz, czy wszystko jasne.
19 paź 23:15
martinaa: w przykładzie B jak najbardziej

i okazuje się że dobrze go zrobiłam, nie jestem taka
najgorsza z tej matmy

A w przykładzie A byłam blisko bo wychodzilo mi 9. Juz wiem co
zrobiłam zle, zapomniałam ze moge niektore liczby wziac przed nawias. Baaaaaaaardzooooo
dziękuję i życzę miłej nocy.
19 paź 23:18
AROB: Dziękuję, wzajemnie. Powodzenia!
19 paź 23:20
Eta: Dobry wieczór
AROB
19 paź 23:31
AROB: A ja już mówię DOBRANOC
Eto i
Bogdanie
20 paź 00:46
Bogdan:
Dobranoc
AROB
20 paź 00:52
Eta:
Dobranoc , kolorowych snów
20 paź 00:56