Wyznacz następujące granice.
Józek: Mam problem z tym przykładem, w odpowiedziach wynikiem jest nieskończoność, a mi wychodzi 6.
2x(√x−1−√x+3)
lim
x −> do nieskończoności
11 sty 19:27
Eta:
Ta funkcja jest taka : 2x(
√x−1−
√x+3) ?
| | 2x | |
czy taka : |
| ? |
| | √x−1−√x+3 | |
11 sty 19:40
Mila:
Witaj
Eto, wczoraj poszukiwał Cię
Ajtek.
(To bardzo podejrzana sprawa, no no no)
Pozdrawiam.
11 sty 19:43
Eta:
Witaj
Mila
Ajtek ? ..... może czekał na moją
pigwówkę
11 sty 19:49
Mila:
11 sty 19:57
Józek: to pierwsze.
11 sty 21:28
Mila:
Lim
x→∞(2x*(
√x−1−
√x+3))=
| | (√x−1+√x+3) | |
=limx→∞(2x*(√x−1−√x+3)* |
| = |
| | (√x−1+√x+3) | |
| | 2x*(x−1−x−3) | |
=limx→∞ |
| = |
| | (√x−1+√x+3) | |
| | 2x*(−4) | |
=limx→∞ |
| =....dokończ |
| | (√x−1+√x+3) | |
= −
∞
11 sty 21:40