Znajdź równanie prostej, przechodzącej przez punkt...
Łukasz: Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt P0 (2,1,−2) i równoległej do prostej
x+12=y−13=z−22
drugi dzień nad tym siedzę i nie wiem jak do tego podejść...
z góry bardzo dziękuję za pomoc
11 sty 19:23
MQ: Równanie parametryczne masz takie:
x=2t−1
y=3t+1
z=2t+2
czyli prostą można przedstawić w postaci:
(−1,1,2)+α[2,3,2]
Nowa prosta będzie więc mieć równanie:
(2,1,−2)+α[2,3,2]
11 sty 19:33
Łukasz: tyle główkowałem i nic...
dziękuję za zrobienie tego zadania. Pozdrawiam
11 sty 19:39