Oblicz
Kuba: Mam problem z zadankiem:
√2(2−2√2)2 + √2(2+2√2)2
Próbowałem go zrobić, ale nie wiem co dalej
zatrzymałem się tu: √2(4−8√2+8) + √2(4+8√2+8)
11 sty 18:48
Marko: =√8−16√2+8+√8−16√2+16 / 2
=8−16√2+8 + 8−16√2+8 i teraz redukujesz i wychodzi
11 sty 19:48
Kuba: Po redukcji wychodzi : −32√2 + 32 czy to koniec ?
....
W odpowiedziach wynik to 8.
11 sty 19:51
Eta:
... = √2*4(1−√2)2 + √2*4(1+√2)2= 2√2*|1−√2|+2√2*|1+√2|=
2√2(−1+√2)+2√2(1+√2)=..... =8
11 sty 19:56
Kuba: Wróć tam jest zły znak po podniesieniu do kwadratu jest :
8−16√2 +16+8+16√2+16= 48
11 sty 19:57
Kuba: Dziękuję bardzo za pomoc
11 sty 19:58
Marko: Sory bo ja zabrałem to na czym stanołeś a powiedz mi skąd tb wzieły sie tam 8 w tych nawiasach
po 8√2
11 sty 20:01
Kuba: No bo tam jest wzór skróconego mnożenia a2−2ab+b2
11 sty 20:09