szereg
koszi: Witam , próbowałem rozwiązać taki szereg wieloma sposobami przeważnie porównują coś do czegoś ,
ale nie może mi nic wyjść z porównawczego ilorazowego też próbowałem i nie wychodzi bo mi tam
granica zero wychodzi a porównywałem go to rozbieżnego, bardzo proszę o pomoc
zbadać szereg:
n dązy do nieskończoności od jedynki , proszę o pomoc
11 sty 18:36
MQ: Dla dostatecznie dużych n zachodzi:
| 1 | | π | | 1 | | π | |
| * |
| ≤sin |
| *tg |
| |
| 23√n | | √n | | 3√n | | √n | |
11 sty 18:46
koszi: a znak równości nie powinien być na odwrót ?
bo nie wydaje mi sie że jest taka zależność : sinx ≤ x , ?
11 sty 20:43
koszi: a w skąd sie wzięła ta dwójka w mianowniku ?
11 sty 20:44
MQ: Ta dwójka w mianowniku, jest właśnie po to, żeby było ≤sinx
11 sty 20:59
koszi: ale napewno jest taka zależność ? bo jeśli tak to jak dobrze rozumiem bo nie wiem czy można tak
robić że jeśli jeden szereg jest rozbieżny i ten drugi który też wziąłes z tej zależności
jest rozbieżny to ich iloczyn jest również rozbieżny ? no bo jeśli tak to wtedy na mocy
kryterium porównawczego wychodzi że ten dany mój szereg jest rozbieżny , dobrze to rozumuje ?
11 sty 22:38
koszi: ale napewno jest taka zależność ? bo jeśli tak to jak dobrze rozumiem bo nie wiem czy można tak
robić że jeśli jeden szereg jest rozbieżny i ten drugi który też wziąłes z tej zależności
jest rozbieżny to ich iloczyn jest również rozbieżny ? no bo jeśli tak to wtedy na mocy
kryterium porównawczego wychodzi że ten dany mój szereg jest rozbieżny , dobrze to rozumuje ?
11 sty 22:38
11 sty 22:40
koszi: kurde sory że tyle razy wysłało ale kompa mi zacieło
MQ: Źle rozumijesz, bo z iloczynu dwu wyrazów szeregów rozbieżnych możesz mieć zbieżny, np.:
Nie chodzi o to, że są rozbieżne, ale, że ich iloczyn jest rozbieżny:
| 1 | | π | | π | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| 23√n | | √n | | 2 | | n(5/6) | |
| 5 | | 1 | |
| <1, więc ∑ |
| jest rozbieżny |
| 6 | | n(5/6) | |
11 sty 22:45
koszi: no ok ale czy jest taka zależność z tangensem jak z sinusem , mam na myśli , tgx≤x ?
11 sty 23:02
MQ: x≤tgx dla x−−>
11 sty 23:05
MQ: x−−>0 miało być
11 sty 23:06
koszi: a i jeszcze znalazłem taki wzór, że :
sinx < x , dla x>0
| | 2 | | π | |
sinx > |
| x , x ∊(o; |
| ) |
| | π | | 2 | |
| | 1 | |
czy jak to jest z tym sinusem tam ma być |
| czy to co jest powyżej bo już nie wiem? |
| | 2 | |
a po za tym to czemu jest ten drugi wzór skoro pierwszy z nich zawiera ten drugi a jednak jest
| | π | |
inny bo przecież x>0 zawiera to że x∊(o; |
| ) |
| | 2 | |
11 sty 23:07
MQ: Możesz użyć i tego i tego −− ja po prostu inaczej to oszacowałem.
| | π | |
Ten, co podałeś, to prosta przechodząca przez wartości sinusa w 0 i |
| . Wykres sinusa leży |
| | 2 | |
ponad nią w tym zakresie.
11 sty 23:12
MQ: Ja dałem ostrzejsze oszacowanie, więc moja zależność jest słuszna w mniejszym otoczeniu 0.
11 sty 23:13
koszi: no ale skąd wiesz że akurat połowa argumentu jest większa od wartości sinusa od tego argumentu
, sprawdziłeś jakoś to czy jak to sie dzieje ?
11 sty 23:18
MQ: połowa argumentu jest MNIEJSZA od sinusa w pobliżu zera.
11 sty 23:27
koszi: no tak tam sie pomyliłem miałem na myśli mniejsza, no ale skąd to wiesz ?
11 sty 23:29
11 sty 23:33
koszi: no tak ale nie znając tej zależności co ją wcześniej napisałem ?
11 sty 23:34
MQ:

Wystarczy?
A jeśli nie, to:
| | sin x | |
z faktu, że lim(x−−>0) |
| = 1 i definicji granicy można udowodnić, że dla x |
| | x | |
dostatecznie bliskiego 0 |x| < |sin x| lub x < sin x dla x>0
11 sty 23:41
koszi: ok no teraz to wszystko z wykresu , dzięki za odpowiedzi
11 sty 23:51