prawd
Radek:
10 kul rozmieszczamy w 10 szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że każda szuflada
będzie zajęta?
Ω=10!
A=10
11 sty 18:05
Maslanek: Już było ostatnio to

|Ω|=10
10 − możliwe powtórzenia.
|A|=10!
11 sty 18:06
Radek: ale ja mam 10 szuflad więc A=10 ?
11 sty 18:07
Maslanek: Nie. Ponumeruj kule i szuflady
11 sty 18:07
Radek:

Czerwone to kule , zielone szuflady
11 sty 18:11
Maslanek: To szuflady zostają w miejscu. Teraz masz idealnie ułożone tak, że w każdej szufladzie jest
jedna kula. Jeśli poprzestawiasz kolejność kul dalej będziesz miał po jednej kuli.
Takich przestawień jest 10!.
11 sty 18:16
Radek:
|A| już rozumiem teraz Ω ?
11 sty 18:23
matyk: każdej kuli możesz przyporządkować jedną z 10 szuflad. Otrzymujemy 1010
11 sty 18:26
PW: Ja rozumiem to zadanie inaczej. Kule to obiekty nierozróżnialne. Szuflady numerowane
(rozróżnialne). Wtedy zdarzeń elementarnych jest tyle, na ile sposobów można przedstawić
liczbę 10 jako sumę 10 składników, z których każdy może przyjmować wartość od 0 do 10.
Pytanie tylko, czy umiesz coś takiego policzyć.
Zdarzenie "każda szuflada jest zajęta" ma tylko jeden element (10 kul można wrzucić do 10
szuflad po jednej tylko na jeden sposób, w przyjętym modelu odpowiada to sumie
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 10.
Podaj odpowiedź według autora zadania (jeśli ją znasz).
11 sty 23:20
11 sty 23:43
PW: No to jednak autor uważa kule za rozróżnialne (numerowane). Szkoda że tego nie napisał w treści
zadania.
− tak jak proponował
Maslanek.
12 sty 00:20
Maslanek: PW, nie wiem, czy to prawda (za każdym razem się nad tym zastanawiam

), ale:
jeśli mamy zadanie z obliczeniem prawdopodobieństwa, to niezależnie od tego, czy uznamy obiekty
za rozróżnialne, czy nie powinniśmy otrzymać ten sam wynik końcowy (oczywiście postępując
konsekwentnie przez całe zadanie)
12 sty 14:09
PW: To by było jednak inne zadanie, dlatego tak ważne jest dokładne sformułowanie.
12 sty 14:31
Maslanek: Pytanie, czy rozwiązanie byłoby takie samo

Bo w kombinatoryce zdecydowanie zadanie MUSI być sformułowane bardzo precyzyjnie. W
prawdopodobieństwie też, ale chyba nie jest to aż tak bardzo istotne.
12 sty 14:35
PW: Przy założeniu, że kule są nierozróżnialne, możliwych rozmieszczeń byłoby
a więc odpowiedź inna.
12 sty 19:21