matematykaszkolna.pl
równanie prostej Ev.: Cześć.Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu paru zadań? 1.Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C mając dane: A=(−4,1) B=(0,5) C=(2,−2) Ogólnie miałam pomysł,żeby najpierw obliczyć środek odcinka ze wzoru S=(x1+x2/2;y1+y2/2),a następnie wyznaczyć równanie prostej na podst.punktów S i C,czy to o to chodzi? 2.Wyznacz równanie symetralnej docinka AB,jeżeli A=(−4,−6) B=(2,−4) 3.Do okręgu o środku S=(−2,3) i promieniu 5 należy punkt: w odpowiedziach jest (3,3),ale dlaczego? 4.Prosta o równaniu y=x+4 przecina okrąg x2+y2=25 w dwóch punktach A i B.Oblicz długość odcinka AB. Z góry dziękuję.emotka
19 paź 21:50
AROB: pomagam
19 paź 23:34
AROB: rysunekZad.1. − Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB:
 yB − yA 5−1 4 
aAB =

=

=

= 1
 xB − xA 0+4 4 
− Z warunku prostopadłości wyznaczamy współczynnik kierunkowy wysokości CD:
 1 
aCD = −

= −1
 aAB 
− Wyznaczamy równanie wysokości CD : y − yC = aCD(x − xC) y + 2 = −1(x − 2) y = −x Zad.2. Przebieg bardzo podobny do zad.1, więc napiszę tylko czynności i wyniki.
 1 
− Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB: aAB =

3 
− Z warunku prostopadłości wyznaczamy współczynnik kier. symetralnej k:
 1 
ak = −

= −3
 aAB 
− Obliczamy współrzędne środka S odcinka AB: xS=−1, yS = −5, S(−1, −5) − Wyznaczamy równanie symetralnej k: y − yS = ak(x − xS), odp. y= −3x − 8 Zad.3. Równanie okręgu o środku S(−2,3) i promieniu r=5 ma postać: (x−a)2 + (y−b)2 = r2 (x+2)2 + (y−3)2 = 25 Punkt (3,3) wystarczy podstawić po lewej stronie równania, aby przekonać się, że lewa strona jest równa prawej. Zad.4. Dla wyznaczenia punktów przecięcia prostej z okręgiem, należy zbudować układ równań: x2 + y2 = 25 y = x + 4 Podstawić y do pierwszego równania, to otrzymamy równanie kwadratowe: 2x2 + 8x − 9 = 0
 −4+34 −4−34 
Stąd: Δ = 136, Δ = 234, x1=

, x2=

2 2 
 4+34 4−34 
Podstawiając do y=x+4 otrzymamy: y1=

, y2=

2 2 
 −4+34 4+34 
Więc końce odcinka AB są: A(

,

)
 2 2 
 −4−34 4−34 
B(

,

)
 2 2 
Teraz wystarczy podstawić te współrzędne do wzoru na długość odcinka: IABI = (xB − xA)2 + (yB − yA)2, skąd otrzymasz wynik: IABI = 217
20 paź 00:26
Ev.: dzięki wielkieemotka
20 paź 21:36
AROB: emotka
20 paź 21:40
Bogdan: Dobry wieczór AROB, co się stało z rysunkiem?, wygląda, jakby ktoś kurz z niego starł i przy okazji fragmenty rysunku, ciekawy efekt
20 paź 21:42
AROB: Dobry wieczór Bogdanie i Eto.....emotkaAch, to ten nieszczęsny przycisk do robienia łuków − często płata mi figle. Chciałam coś dorysować na rysunku po napisaniu tekstu,a ostatnio używanym był właśnie ten "od łuków", wtedy chcąc coś zmazać ,dałam "cofnij" i zniknął mi cały rysunek. A po takim fakcie, chcąc ponownie wykonać rysunek, nie można uruchomić innego koloru, jak tylko ten blady żółty. Załamana , taki właśnie zostawiłam rysunek, który po wysłaniu wygląda, jak wyżej widać. .
20 paź 22:52
Ev.: Mam problem jeszcze z dwoma zadaniami.Proszę o pomoc. Zad.1 Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC,w którym podstawa AB jest zawarta w prostej o równaniu y=2x,a dwa wierzchołki mają współrzędne: A=(0,0) C=(−3,4) Zad.2 Punkt M=(2,−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
25 paź 15:38