równanie prostej
Ev.: Cześć.Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu paru zadań?
1.Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C
mając dane:
A=(−4,1)
B=(0,5)
C=(2,−2)
Ogólnie miałam pomysł,żeby najpierw obliczyć środek odcinka ze wzoru S=(x1+x2/2;y1+y2/2),a
następnie wyznaczyć równanie prostej na podst.punktów S i C,czy to o to chodzi?
2.Wyznacz równanie symetralnej docinka AB,jeżeli
A=(−4,−6)
B=(2,−4)
3.Do okręgu o środku S=(−2,3) i promieniu 5 należy punkt:
w odpowiedziach jest (3,3),ale dlaczego?
4.Prosta o równaniu y=x+4 przecina okrąg x2+y2=25 w dwóch punktach A i B.Oblicz długość odcinka
AB.
Z góry dziękuję.
19 paź 21:50
AROB: pomagam
19 paź 23:34
AROB:

Zad.1.
− Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB:
| | yB − yA | | 5−1 | | 4 | |
aAB = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | xB − xA | | 0+4 | | 4 | |
− Z warunku prostopadłości wyznaczamy współczynnik kierunkowy wysokości CD:
− Wyznaczamy równanie wysokości CD :
y − y
C = a
CD(x − x
C)
y + 2 = −1(x − 2)
y = −x
Zad.2.
Przebieg bardzo podobny do zad.1, więc napiszę tylko czynności i wyniki.
| | 1 | |
− Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB: aAB = |
| |
| | 3 | |
− Z warunku prostopadłości wyznaczamy współczynnik kier. symetralnej k:
− Obliczamy współrzędne środka S odcinka AB: x
S=−1, y
S = −5, S(−1, −5)
− Wyznaczamy równanie symetralnej k:
y − y
S = a
k(x − x
S), odp.
y= −3x − 8
Zad.3. Równanie okręgu o środku S(−2,3) i promieniu r=5 ma postać:
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x+2)
2 + (y−3)
2 = 25
Punkt (3,3) wystarczy podstawić po lewej stronie równania, aby przekonać się, że
lewa
strona jest równa prawej.
Zad.4.
Dla wyznaczenia punktów przecięcia prostej z okręgiem, należy zbudować układ równań:
x
2 + y
2 = 25
y = x + 4 Podstawić y do pierwszego równania, to otrzymamy równanie
kwadratowe:
2x
2 + 8x − 9 = 0
| | −4+√34 | | −4−√34 | |
Stąd: Δ = 136, √Δ = 2√34, x1= |
| , x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 4+√34 | | 4−√34 | |
Podstawiając do y=x+4 otrzymamy: y1= |
| , y2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −4+√34 | | 4+√34 | |
Więc końce odcinka AB są: A( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz wystarczy podstawić te współrzędne do wzoru na długość odcinka:
IABI =
√(xB − xA)2 + (yB − yA)2,
skąd otrzymasz wynik:
IABI = 2√17
20 paź 00:26
Ev.: dzięki wielkie
20 paź 21:36
AROB:
20 paź 21:40
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB, co się stało z rysunkiem?, wygląda, jakby ktoś kurz z niego
starł i przy okazji fragmenty rysunku, ciekawy efekt
20 paź 21:42
AROB: Dobry wieczór
Bogdanie i
Eto.....

Ach, to ten nieszczęsny przycisk do robienia
łuków − często płata mi figle. Chciałam coś dorysować na rysunku po napisaniu tekstu,a
ostatnio używanym był właśnie ten "od łuków", wtedy chcąc coś zmazać ,dałam "cofnij" i zniknął
mi cały rysunek. A po takim fakcie, chcąc ponownie wykonać rysunek, nie można uruchomić innego
koloru, jak tylko ten blady żółty. Załamana , taki właśnie zostawiłam rysunek, który po
wysłaniu wygląda, jak wyżej widać.

.
20 paź 22:52
Ev.: Mam problem jeszcze z dwoma zadaniami.Proszę o pomoc.
Zad.1
Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC,w którym podstawa AB jest zawarta
w prostej o równaniu y=2x,a dwa wierzchołki mają współrzędne:
A=(0,0)
C=(−3,4)
Zad.2
Punkt M=(2,−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu
x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
25 paź 15:38